Град Гурково стана втори дом за бежанци от Украйна

Първите етнически българи, бягащи от ужасите на войната в Украйна, вече са настанени в жилища и работят в частната фирма "Булметал" в град Гурково. Нейният управител Кольо Атанасов неотдавна обяви, че може да осигури безвъзмездно домове на 150 семейства и работа на много от тях, воден от съпричастност към страданията на хората.

Ние не можем да направим чудеса, но можем да осигурим престоя на всеки един - независимо дали иска да закупи жилище или да ползва безплатна квартира. Осигуряваме работата на квалифицирани специалисти, но опитът който имам до момента е, че всички които идват са изключително добре подготвени, сподели Кольо Атанасов.

Хората от Украйна, които са решили да дойдат в Гурково, трябва да бъдат спокойни за семействата си. Общината ще съдейства с всички възможни сили и средства децата да бъдат настанени в детски градини и училища, ще бъде осигурена и медицинска помощ, заяви кметът Стоян Бонев.

Един от първите, приел предложението на собственика на "Булметал", е Валерий Дели. Той живее от три дни в подбалканското градче и без проблеми се справя на новото си работно място, благодарение на техническите специалности, които притежава.

"Идвам от Луганск, Украйна. Аз съм бесарабски българин, роден съм в град Измаил. След завършване на техникум бях призован да служа две години в армията на Съветския съюз. После учих четири години във военно училище. След промените до 1998 г. бях зам.-командир в украинската армия. Година по-късно започнах работа в милицията до навършване на възрастта за пенсиониране. През 2012 г. дойдох във вашата страна, за да подготвя документите си за българско гражданство. Мечтаех да се преместя със семейството си в България, защото тук са корените ми, но получих документите през август 2014 г., а в Украйна вече беше започнала войната", разказа Валерий Дели.

"Обичам България и когато пристигнах в Русе ми потекоха сълзите и си казах : "Ти се завърна в родината си". През последните четири години идвам няколко пъти и съм обиколил цялата страна. Познавам почти всички кътчета по-добре от много българи. Наслаждавам се на страната, уча законите и нейната история. Обичам Измаил, Украйна, Луганск, в който съм живял 20 години, но хората, приятелите ми вече ги няма. Дойдох сам в Гурково и през лятото очаквам съпругата ми и дъщеря ми. Те сега са на сигурно място в родния ми град. Когато напуснахме Луганск оставихме цялата покъщнина. Всичко е разрушено и разграбено. В Украйна няма гражданска война, това е бандитизъм", коментира още Валерий.

Той сподели още, че е щастлив и се чувства като у дома си в Гурково. Казвам на хората, че трябва да превърнем Гурково в най-красивия туристически град в България. На мен ми помагат правителството, кметът и Кольо Атанасов. Аз трябва да помогна на Гурково, каза в заключение Валерий Дели.

Репортер: Венета Асенова | оператор: Илко Груев

На подобна тема