Град Гурково стана втори дом за бежанци от Украйна

Първите етнически българи, бягащи от ужасите на войната в Украйна, вече са настанени в жилища и работят в частната фирма "Булметал" в град Гурково. Нейният управител Кольо Атанасов неотдавна обяви, че може да осигури безвъзмездно домове на 150 семейства и работа на много от тях, воден от съпричастност към страданията на хората.

Ние не можем да направим чудеса, но можем да осигурим престоя на всеки един - независимо дали иска да закупи жилище или да ползва безплатна квартира. Осигуряваме работата на квалифицирани специалисти, но опитът който имам до момента е, че всички които идват са изключително добре подготвени, сподели Кольо Атанасов.

Хората от Украйна, които са решили да дойдат в Гурково, трябва да бъдат спокойни за семействата си. Общината ще съдейства с всички възможни сили и средства децата да бъдат настанени в детски градини и училища, ще бъде осигурена и медицинска помощ, заяви кметът Стоян Бонев.

Един от първите, приел предложението на собственика на "Булметал", е Валерий Дели. Той живее от три дни в подбалканското градче и без проблеми се справя на новото си работно място, благодарение на техническите специалности, които притежава.

"Идвам от Луганск, Украйна. Аз съм бесарабски българин, роден съм в град Измаил. След завършване на техникум бях призован да служа две години в армията на Съветския съюз. После учих четири години във военно училище. След промените до 1998 г. бях зам.-командир в украинската армия. Година по-късно започнах работа в милицията до навършване на възрастта за пенсиониране. През 2012 г. дойдох във вашата страна, за да подготвя документите си за българско гражданство. Мечтаех да се преместя със семейството си в България, защото тук са корените ми, но получих документите през август 2014 г., а в Украйна вече беше започнала войната", разказа Валерий Дели.

"Обичам България и когато пристигнах в Русе ми потекоха сълзите и си казах : "Ти се завърна в родината си". През последните четири години идвам няколко пъти и съм обиколил цялата страна. Познавам почти всички кътчета по-добре от много българи. Наслаждавам се на страната, уча законите и нейната история. Обичам Измаил, Украйна, Луганск, в който съм живял 20 години, но хората, приятелите ми вече ги няма. Дойдох сам в Гурково и през лятото очаквам съпругата ми и дъщеря ми. Те сега са на сигурно място в родния ми град. Когато напуснахме Луганск оставихме цялата покъщнина. Всичко е разрушено и разграбено. В Украйна няма гражданска война, това е бандитизъм", коментира още Валерий.

Той сподели още, че е щастлив и се чувства като у дома си в Гурково. Казвам на хората, че трябва да превърнем Гурково в най-красивия туристически град в България. На мен ми помагат правителството, кметът и Кольо Атанасов. Аз трябва да помогна на Гурково, каза в заключение Валерий Дели.

Репортер: Венета Асенова | оператор: Илко Груев

3 mart 2020

Светът

След заседание, продължило около 27 часа, Европейският съвет не успя да постигне споразумение за бюджета на Европейския съюз до 2027 г. Засега не е насрочена датата на следващото заседание на държавните и правителствените ръководители

* * *
Континентален Китай отчита на 21 февруари 397 нови потвърдени случая на заразяване с коронавируса. Това е по-малко в сравнение с 889-те случая от предишния ден. Общо потвърдените случаи в континентален Китай са над 76 хиляди. Броят на починалите от епидемията в Китай е достигнал 2345 души

* * *
Парламентът на Португалия гласува да се разреши евтаназията и асистираните от лекар самоубийства на болни в терминална фаза

* * *
Дългогодишният спор между Великобритания и Гърция относно антични произведения на изкуството ще стане част от преговорите за търговско споразумение между Лондон и Европейския съюз след Брекзит. Брюксел е добавил искане за връщането на всички „откраднати“ артефакти към документа, който очертава приоритетите на 27-те страни членки при предстоящите преговори

Най-четеното от последните дни

На подобна тема