Старозагорска област е в грипна епидемия и грипна ваканция до 10 януари

Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора д-р Златина Нанева от 3 януари в област Стара Загора е обявена грипна епидемия.

Висока заболяемост е регистрирана сред всички възрастови групи. През последната седмица се наблюдава интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания (371 души на 10 000 население).

С цел прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците, Регионалната здравна инспекция предложи на Регионално управление на образованието – Стара Загора да бъдат прекратени учебните занятия в област Стара Загора до 13 януари 2017 г., включително. Първоначално ваканцията заради грипната вълна беше до 6 януари, но очакванията за студено време наложиха удължаването ѝ.

thermometerРегионалната здравна инспекция препоръчва на лечебните заведения за болнична помощ да преустановят свижданията. Лечебните заведения за извънболнична помощ (медицинските, диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ) да разкрият при възможност грипни кабинети.

Общопрактикуващите лекари да преустановят работата на женските и детски консултации; провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации и профилактичната дейност.

С цел недопускане усложнения на случаите на грип от Регионалната здравна инспекция напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

Регионалната здравна инспекция препоръчва на хората:

  • ограничаване на социалните контакти;
  • болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение;
  • при наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.

Това е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване контактите с болни хора, особено тези с хронични заболявания, бременни жени и деца, съветват от инспекцията.

Регионалната здравна инспекция - Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания.

Към момента около 150 - 200 хиляди души в България са носители на вируса. Грипна епидемия, освен в Стара Загора, е обявена и в областите Пловдив, Перник, Хасково и Харманли. До края на януари се очаква цялата страна да бъде обхваната от грипна епидемия. Веднага след това ще започне бърз спад на заболяемостта.

Първоначално Коледната ваканция за учениците в цялата страна беше удължена до 6 януари (включително) със заповед на вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева.

www.infoz.bg