Ваканцията в училищата в област Стара Загора се удължава до 13 януари

Ваканцията за всички училища в област Стара Загора се удължава до 13 януари включително. През последната седмица се задържа висока заболеваемост с епидемични стойности от грип и остри респираторни заболявания - над 330 на 10 000 души.

thermometerОсвен това, резултатите от изследваните проби на болни лица с остри респираторни заболявания показват наличие на циркулация на грипни щамове АH3N2, известен като Хонг Конг и АН1N1, популярен като свински грип. Щамовете са открити при 13 от общо 24 взети проби.

С удължаването на ваканцията се цели още да се прекъсне епидемичната верига в условията на грипна епидемия и неблагоприятни климатични условия с очаквани много ниски температури.

Къде още се удължава ваканцията

www.infoz.bg

Светът

България влиза в механизма ERM-2, предварителен етап за приемане на еврото като валута през следващите 3 години. Заедно с България решението е взето и за Хърватия. Този ход проправя пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който сега има 19 членове

* * *
Европейските депутати отхвърлиха с голямо мнозинство всички поправки, внесени от българските евродепутати и техни колеги от други страни по пакета „Мобилност“. С това той е приет на второ четене и става официален закон. Преходният период преди пакетът окончателно да влезе в сила е година и половина. След това камионите трябва да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, а водачите - на 4 седмици

Най-четеното от последните дни