ГЕРБ – Стара Загора направи дарение за реставрация на храма Св. Теодор Тирон

ГЕРБ – Стара Загора направи дарение за реставрация на храма „Св. Теодор Тирон“

На Богоявление, общинските съветници, народните представители от ГЕРБ - Стара Загора и ръководството на Община Стара Загора направиха дарение в размер на 6300 лева за реставрацията на стенната иконопис в храма „Св. Теодор Тирон“.

Храмът се намира в парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото). 

„Правим това дарение с уверение, че винаги ще вървим до вас и ще ви подкрепяме, защото това е нашият път“ - с тези думи общинският председател на ГЕРБ Емил Христов се обърна към Старозагорския митрополит Киприян. - „Подкрепихме призива за финансова подкрепа за спешна реставрация  на иконописa – творение на всепризнатия проф. Николай Ростовцев и художника Владимир Егер. За реставрацията на параклиса са необходими средства, с които предстоятелството на храма не разполага. Нашата подкрепа е продължение на последователната политика на ГЕРБ за възстановяване и изграждане на православни храмове у нас“ - подчерта Емил Христов.

„С огромна благодарност, ние членовете на Епархийския съвет и на Старшия епархийски съвет, както и всички свещенослужители, приемаме дарението, което ще спомогне за изографисването на храма“, каза Митрополит Киприян. „Нека Господ ни помага в добрите дела, за да може в мирнотворие, в добротолюбие, нашата Православна църква да бъде полезна на обществото, така както вие, като изпълнителна власт на местно ниво, да бъдете полезни както на църквата, така и на всички хора“, допълни той.

Параклисът „Св. Теодор Тирон“ е изографисан през 1944 г. Стилът на иконописите е уникален и се отличава както с множество малки квадратчета, наподобяващи мозайка, така и с богатата гама от цветове, които са използвани.  

През октомври 2015 г. старозагорските общински съветници от ГЕРБ дариха 10 хиляди лева за да бъде довършена църквата „Св. Георги“ в село Могила. Πрез 2013 г. ГЕРБ дари 103 хиляди лева за новопостроения храм „Св. Игнатий Старозагорски” и манастира „Свети Атанасий” ĸрай село Златна ливада.

www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема