Икономиката на България не напредва достатъчно бързо

Фирмите, създадени в България след 2000-та година, които са експортно ориентирани, стоят успешно на международните пазари и при тях производителността на труда е по-висока. Дружествата с по-стара история, ползващи по-традиционни бизнес практики, отчитат по-ниска производителност на труда.

Това заяви в Стара Загора по време на дискусия за възможностите за растеж на страната ни през 2017 г. Тони Томпсън - постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия.

"Ръстът на производителността на труда в България на годишна база е 3%. Ако това темпо се запази, на страната ще е необходимо повече от едно поколение време, за да се изравни със средния стандарт на живот в Европейския съюз. Ако този процент стане 4 - 5 на годишна база, средноевропейското равнище ще бъде постигнато в по-обозримо бъдеще" - каза Тони Томпсън.

Постоянният представител на Световната банка за България заяви още, че през последните две години в България е постигнат голям напредък. "Когато дойдох в България през лятото на 2014 г. видях опашки от хора, чакащи пред банковите клонове, за да си получат парите след фалита на КТБ. Българското правителство предприе конкретни мерки и днес финансовата система в страната е много по-добра и по-солидна" - категоричен е той.

Единият от проблемите пред икономическото развитие на България е липсата на работна ръка и Европейската комисия препоръчва прилагане на активни политики за ангажиране на младите хора.

"България също е сред страните с най-голям процент на млади, които не участват нито в образование, нито в обучение, нито в работа" - коментира Георги Янакиев - икономически съветник в Представителството на ЕК за България.

Той добави, че на пазара вече силно се усеща не само разминаването на търсенето и предлагането на специалисти, но и липса на ниско квалифицирани кадри.

Дискусията се проведе в зала "Петко Славейков" в Община Стара Загора. Приветствие към организаторите и участниците отправиха зам.-кметът Красимира Чахова и областният управител инж. Георги Ранов. Презентация за възможностите на микро и малки фирми, развиващи дейност в селски общини, да внедрят иновации, представи директорът на Агенцията за регионално икономическо развитие д-р Румяна Грозева.

В дискусията участваха представители на местните власти, общински съветници, ръководители на работодателски организации и предприемачи.

Тони Томпсън - постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия

Репортаж от събитието

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg