Sofia MENAR Film Fest в Стара Загора

Sofia MENAR Film Fest в Стара Загора

Sofia MENAR Film Festival (28 януари - 16 февруари) представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка. Събитието се провежда всяка година паралелно в София и други големи български градове.

Организира се от „Позор” и е най-мащабното подобно културно събитие за Балканите. През 2017 г. се провежда за 9-и път.

Домакин на събитието в Стара Загора е Регионална библиотека „Захарий Княжески” в партньорство с „Къщата на Архитекта” и „Книжарница в Куфар”. От 28 януари до 16 февруари ще видите 4 от най-добрите игрални и 3 документални филма от програмата на деветото издание.

Абревиатурата MENAR идва от наименованието, с което страните от този регион се определят като едно цяло – Middle East and North Africa Region. Менáр (منار , произнася се и манáр) на арабски означава фар, светлинна кула, пътеводна светлина. Производна е на думата нур (نور), която на арабски означава светлина. В български език е влязла от османотурски под формата на думата минаре, или кула, която осветява пътя.

Фокусът на тазгодишният MENAR е киното на Централна Азия и Азербайджан с 11 премиерни заглавия от Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и Азербайджан.

Билетите са на цена 5 лева (3 лева за ученици и пенсионери). Талон за 5 прожекции струва 20 лева.

Фестивалът бete открит с прожекция на документалния филм „Човек” (Франция, 2015) на Ян Артюс-Бертран, на 28 януари.

За резервации и билети: Регионална библиотека „Захарий Княжески”, стая 104 - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., 0884 477919

365 Filmes Projeto Documentario Human o Filme Yann Arthus Bertrand

 

www.infoz.bg