Previous Next

Ей И Ес изгражда Младежки център в Гълъбово

Американската енергийна компания Ей И Ес започна изграждането на Младежки център в Гълъбово в рамките на съвместна инициатива с Общината. Финансирането, което е на стойност 4,4 млн. лева, е осигурено то собственика на най-съвременната в България топлоелектрическа централа Ей И Ес Гълъбово.

Общинската администрация ще направи за своя сметка предпазни диги по река Сазлийка, които да предпазват Центъра от заливане при високи нива на речните води.

На официална церемония за старта на изграждането на Младежки център в град Гълъбово присъстваха заместник-министърът на енергетиката Николай Николов и областният управител на Стара Загора Георги Ранов. Благословия за успех отправи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион.

Сектор енергетика минава през криза, но дори в тази ситуация искаме да спазим обещанието си и да построим Младежкия център, защото той представя това, които правим и ще продължим да правим за местната общност, заяви президентът на бизнес звено „Европа” в Ей И Ес Хулиан Небреда, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Изпълнителният директор на Ей И Ес България Оливие Маркет определи ТЕЦ-а като бъдещето на града. Това е чисто нова централа, която ще работи десетки години, ще предоставя работни места на местната общност, посочи той и подчерта високите стандарти за екология и безопасност, които се съблюдават в централата. В допълнение към това за нас е много важно да бъдем част от местната общност и да допринасяме за подобряване на живота на хората в Гълъбово, каза Маркет.

Ей И Ес са пример за това как трябва да се отнасят инвеститорите в една община, заяви кметът на Гълъбово Николай Тонев.

Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов посочи, че подобни примери на публично-частно партньорство в името на хората са отличен пример и ще намерят своето продължение както на територията на община Гълъбово, така и в други райони на страната.

Младежкият комплекс ще бъде разположен в парка на Гълъбово, в карето между стадиона, река Сазлийка и кръговото кръстовище. В момента на мястото се намира неизползваема сграда, построена преди години за ритуален дом, която е пострадала сериозно от честите наводнения от близката река. От реновация се нуждае и паркът около сградата.

Очаква се изграждането на Центъра да отнеме две години. След завършването на проекта той ще е най-модерното съоръжение за спорт и отдих в област Стара Загора. Ще разполага с основна сграда със застроена площ от 765 кв. м и разгърната площ от 1237 кв. м. В младежкия център ще бъде разположена лятна сцена с площ 108 кв. м, зелена сцена, детска площадка, читалня и изложба на открито. Към него ще бъде изграден и фитнес. В рамките на проекта ще бъде изцяло реновирана парковата среда около младежкия център с обща площ 45 872 кв. м.

Реновирането на младежкия център в град Гълъбово е най-голямата инициатива на публично-частно партньорство в общината. Тя е част от програмата за корпоративна социална отговорност на Ей И Ес в която до момента са вложени над 3,3 милиона евро.

Светът

Броят на жертвите от разрушителното земетресение в Турция в петък достигна до 36, а над 1600 са ранените. Земетресението с магнитуд от 6,8 по скалата на Рихтер беше последвано от над 700 вторични труса с магнитуд от над 4. Земетресението разлюля провинция Елязъг, намираща се на около 550 км източно от столицата Анкара.

* * *
По данни на китайските власти с новия вирус са се заразили 2051 човека и 56 са починали. В китайския град Ухан ще започне строеж на втора болница за лечение на пациенти с новия коронавирус. Болницата ще разполага с 1300 легла и по план до 2 седмици трябва да е завършена. Строителството на първата болница, предназначена за пациенти с новото заболяване, е в ход и се очаква да приключи до 3 февруари

* * *
Властите в Китай обявиха, че разширяват обхвата на мерките за ограничаване на разпространението на новия вирус. Забранени са всички екскурзии вътре и извън страната. През миналата седмица към 13-те града, които вече са под карантина в провинцията, са добавени още 5. От света са изолирани около 56 милиона души. Мерките включват прекъсване на транспортните връзки до и от тези градове. Никой не може да напуска град Ухан и другите градове под карантина. Летища и гари са затворени и се охраняват от военни. Общественият транспорт (метро и автобуси) също не работи. Излизането на открито изисква задължително носене на предпазни маски

* * *
Британската кралица Елизабет Втора одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това беше последната официална стъпка и с нея законопроектът да стане действащ закон, а чрез него се определя Брекзит на 31 януари

На подобна тема