Розопроизводители ще ликвидират насажденията си, работят без печалба

На 15 май 2015 г. в казанлъшкото село Черганово започна кампанията по розобера. Даниел Великов е посветил последните 15 години в отглеждането на 70 декара с маслодайна роза, но започва да изкоренява насажденията, защото няма финансови ползи, въпреки положените грижи и труд. "Наричам този бизнес розово танго - две назад и едно напред. Ако една година ситуацията е горе-долу добре, две години се блъскаме за нищо...

 И е напълно безсмислено да ставаш сутрин в 4:00 часа, да наемаш хора и се вкарваш само в разходи" - споделя Даниел Великов.

Ситуацията за розопроизводителите се усложнява допълнително и от очакваната слаба реколта тази година, заради студената пролет, която се е отразила много неблагоприятно на маслодайната роза.

„При очакваните ниски добиви, производителите могат да оцелеят само при цена 4 лева за цвят, за да си върнат разходите. Насажденията се гледат добре, а това се постига с разходи. При тази цена, която няма да постигнем, дори не може да се говори за печалба, защото цветът е четири пъти по-малко спрямо миналата година. Така, че и тази година ще работим на загуба докато ликвидираме всичко”, коментира розопроизводителят.

Според него, на пазара на розопроизводството ще останат само стопани, които оглеждат по 3 - 4 дка, защото не наемат работна ръка, а големите производители ще отпаднат, заради липсата на печалба.

„Другият вариант е тези, които имат розоварни да си затворят цикъла и да си отглеждат рози, не само да доят розата и нас”, каза още Даниел Великов. Той определя и като подигравка с розопроизводителите субсидията от едва 27 лева за декар обработваема площ.

На мястото на розите, за които Великов се грижи години наред, ще направи лозов масив. В момента стопанинът изгражда винарска изба, в която ще произвежда висококачествено вино в лимитирани серии.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

Споделете!