Покрития плувен басейн на Стара Загора

Покритият плувен басейн на Стара Загора отваря врати

Държавна приемателна комисия прие извършената реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на покрития плувен басейн в Стара Загора. В следващите дни басейнът ще влезе в експлоатация.

Издаден е Акт 16 за неговото ползване по предназначение.

Съоръжението е със застроена площ от 1893 кв. метра и разгъната застроена площ от 3946 кв. метра. Стойността на инвестицията е 2,7 млн. лева, от които 910 хил. лева са осигурени от Фонда за регионално градско развитие на Инициатива „Джесика“.

Строителните дейности са изпълнени от „Рудин“ ООД - Стара Загора, а строителният надзор е осъществен от „Стандарт консулт” ЕООД Стара Загора. Изпълнените строително-монтажни работи осигуряват икономия на енергия и топлосъхранение, безопасна експлоатация и хигиена. Едновременно с това подобряват общия естетически вид на сградата. Монтирани са метални телескопични трибуни с два реда седалки на балкона и с три реда седалки на нивото на басейна, с общо 384 седалки.

Изпълнена е вътрешна и външна топлоизолация на фасадните стени, подменена е старата единично остъклена дограма с петкамерна. Топлинно изолирани са покривът и подовете на сградата, а също и дъното и стените на басейна. Положени са нови подови настилки - теракота за мокрите помещения, клинкерни плочи за басейна и обходната зона около него, каучукова мека ударопоглъщаща настилка във фитнес залата и гранитогрес за балкона над басейна. В мокрите помещения таваните и стените са  боядисани с антибактериален латекс.

По време на ремонта конструкцията на басейна е възстановена и усилена. Премахната е силно повредената долна плоча от покривната конструкция и тухлената зидария. Армировката е почистена от прах, ръжда и замърсявания. Обработена е с антикорозионно покритие. Стоманобетонните елементи са усилени с външно залепена полимерна армировка на въглеродна основа и със стоманобетонови кожуси. Конструкцията е подобрена за вертикални товари и сеизмично въздействие.

Монтирани са  осветителни тела с луминесцентни лампи за мокрите помещения, прожектори за покрития плувен басейн и осветителни тела с халогенни лампи за санитарните помещения. Изградена е пожароизвестителна инсталация, осигурена и с автономно електрозахранване. Извършена е цялостна подмяна на канализацията в сградата и на цялата хоризонтална водопроводна мрежа на ниското тяло.

Водоснабдителната система е изпълнена така, че осигурява вертикално движение на водния поток и това позволява оптимален пречиствателен ефект. Филтрацията се осъществява чрез бърз напорен пясъчен филтър.

В помещението на басейна са монтирани 6 таванни вентилатора, които изсмукват влажния въздух от помещението на басейна. Поставени са нови вентилационни камери, които осигуряват необходимия свеж въздух и комфорт в помещението.

За осигуряване на топла вода в горната част на южната фасада са монтирани слънчеви колектори, с възможност топлоподаването да се пренасочва към отоплителната система или подгряване на водата в басейна. Единият от парните котли е подменен с нов водогреен котел с възможност за регулиране на температурите в помещенията и постигане максимален ефект в комбинация със слънчевите колектори.

Обновен е районът около сградата с нова настилка с бордюри, което осигурява необходимото отводняване на площадките и алеите. Осигурен е достъп до басейна за хора в неравностойно положение, през входната врата на източната фасада, чрез рампа с наклон по-малък от 5%.

pluven baseyn stara zagora 01

pluven baseyn stara zagora 02

pluven baseyn stara zagora 03

Интервю с кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров

www.infoz.bg