Един работник е загинал, четирима са ранени при трудова злополука в ТЕЦ „Брикел”

Мъж на 45 години е загинал при трудова злополука в цех на ТЕЦ „Брикел” – Гълъбово, в който е трябвало да се извърши почистване на сероочистващата инсталация от гипсови наслоявания. Част от тези наслоявания по тавана падат върху работника.

brikelТова съобщи говорителят на Окръжа прокуратура - Стара Загора Нейка Тенева. Ранени са и четирима работници, няма опасност за живота им. Двама от тях са с охлузвания по долните крайници, единият е получил общи наранявания и е настанен в болницата в Гълъбово в стабилно състояние. В Университетската болница в Стара Загора се намира четвъртият пострадал, който е оставен за наблюдение. Информацията, предоставена от здравните заведения, обобщи директорът на РЗИ - Стара Загора д-р Златина Нанева.

Петимата работници не са служители на ТЕЦ "Брикел", а са били наети на граждански договор за почистване на сероочистката, каза още Нейка Тенева.

Сигналът за тежкия инцидент е постъпил на телефон 112 след 14 часа на 17 февруари. Районът незабавно е отцепен. На мястото на огледа са окръжният прокурор на Стара Загора, началникът на следствената служба и представители на Инспекцията по труда.

По случая е образувано досъдебно производство по член 123 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост срещу неизвестен извършител.

Областният управител на Стара Загора проф. Веска Шошева разговаря снощи с окръжния прокурор Дичо Атанасов във връзка с аварията в ТЕЦ „Брикел” в Гълъбово.
Той информира областния управител, че вече е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост. Работата по случая продължава. Назначени са технически експертизи, предстоят и разпити на свидетели на инцидента, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Стара Загора.

Проф. Шошева разговаря и с директорите на двете болници – в Гълъбово и УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” в Стара Загора за състоянието на двамата ранени работници. Стана ясно, че пациентът, който е бил приет в Гълъбовската болница, е в стабилно състояние. Той е с натъртвания и контузии в областта на таза и на лявото бедро. Няма опасност за живота му. Проявил е желание да се прибере вкъщи, но засега ще остане за наблюдение в здравното заведение. 25-годишният мъж, който се намира в болницата в Стара Загора, също е в стабилно състояние, с оток на дясната ръка, който ограничава движенията му.

www.infoz.bg