Майстор-готвачът Асен Анев - член на Шефс клуб, предлага за читателите на www.infoz.bg рецепта, с която ще помогне да се приготви вкусно ястие от лаврак с канапе от киноа, спанак и сушени домати, крем от авокадо и лимонов меден сос. Рецептата, показана по-долу е за две порции от ястието.
Продукти за 2 порции
- Лаврак – 1 бр.
- Киноа – 200 гр
- Лимон – 3 бр.
- Масло – 120 гр
- Авокадо – 1 бр.
- Спанак – 200 гр
- Сушени домати – 100 гр
- Пресен лук – 1 връзка
- Мед – 100 гр
- Зехтин – 200 мл
- Сол – 30 гр
- Черен пипер – 10 гр
- Чесън – 10 гр
- Бяло вино – 50 мл
- Нишесте – 30 гр
Начин на приготвяне на рибата:
Лавракът се филетира, с пинсета внимателно премахваме малките кости от филетата. Овкусяваме филетата със сол, черен пипер и малко зехтин. Запечатваме от двете страни филетата.
Начин на приготвяне на гарнитурата:
Киноата се сварява за 10 - 12 мин. След като се е сварила се измива добре под студена вода и се поставя в ситна цедка да се изцеди. Пресният лук, чесънът, спанакът и сушените домати се нарязват на ситно и се запържват в тиган. След като се е изцедила, киноата се прибавя към сместа. Като се запържат продуктите се гаси с вино, подсоляваме и добавяме малко масло накрая. Авокадото се разрязва на две, маха се ядката, обелва се и се нарязва на дребни кубчета. С помощта на пасатор се разбива на крем като прибавяте малко сол, зехтин, масло и половин изцеден сок от лимон.
Начин на приготвяне на соса:
Разтапяме меда в касерола, изцеждаме 2 - 3 лимона и добавяме към разтопения мед. Оставяме да покъкри за около 3 - 4 мин., прибавяме нишесте като го разтваряме в малко студена вода и изчакваме да се посгъсти.
www.infoz.bg (по информация на Шефс клуб)
Споделете!