преклонение Васил Левски

Старозагорци се преклониха пред делото на Апостола

Стотици старозагорци сведоха глави пред делото и паметта на Апостола на свободата Левски. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола в Стара Загора по време на общоградски ритуал, по повод 144-та годишнина от обесването на великия син на България.

Заупокойна литургия отслужи Негово високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприян в съслужение с храмовото свещеничество на катедрален храм „Св. Димитър". В словото си владиката нарече Левски „най-яркия и безспорно най-силния образ в новата ни българска история“, като подчерта, че „моралът и достойнството на един народ се градят на неговата история“.

Пред паметника на Левски слово за безсмъртното му дело произнесе и секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов. Той подчерта, че „Апостолът е пример на всички поколения със своята патриотична всеотдайност, със своето очарование на горд и смел водач на революцията, с обаянието на човек, който е прежалил себе си в името на народа“.

Актьорът Ивелин Керанов и третокласници от СОУ „В.Левски" изнесоха поетичен рецитал, посветен на героичното дело на Апостола.

На ритуала присъстваха зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител проф. Веска Шошева, общински съветници, представители на политически партии, ученици и много граждани.

Венци и цветя пред бюст-паметника на Левски бяха положени от името на Община Стара Загора, Старозагорския военен гарнизон, Общинския съвет, Областния управител, Средно училище „Васил Левски", Шесто основно училище „Св. Никола“, патриотични, обществени и политически организации.

{responsivegallery}-2017-02/levski{/responsivegallery}

 

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)