БСП Казанлък избори 2017

Червена вътрешнопартийна война в Старозагорско

Червено-кървави ще бъдат следващите седмици до изборите на 26 март за социалистите в Казанлък. Отново ще гледаме стария соцфилм „Свои срещу свои“, в който главният герой е Врагът с партиен билет. Причината за новата серия от сагата е поредният партиен скандал и разрив.

Сюжетът е следният: Областният съвет на БСП в Стара Загора подреди листата с кандидати за депутати и тя вече е окончателно одобрена и от националното ръководство, но остро пренебрегна мнението на социалистите от Казанлък. С това удари силен шамар на казанлъшката червена структура. Васил Самарски е седми, Пламен Караджов - осми, а Донка Симеонова е едва десета. Самарски е бивш областен лидер на партията и бивш председател на Общинския съвет в Казанлък. Караджов е настоящият председател на групата на БСП в ОбС - Казанлък, а Симеонова е зам.-председател на БСП в Казанлък и е позната активистка. А проблемът е в това, че общинската конференция на БСП в Казанлък номинира за кандидат-депутати съвсем други хора - местния лидер на партията Николай Терзиев, Александър Симов и Станимир Стефанов. Изрично е взето и решението, че от номинациите са изключени Самарски, Караджов и Симеонова заради наложено им наказание от местните социалисти.

bsp izbori 2017Заради направената пълна подмяна в листата, очакванията са не просто за вътрешнопартийна битка, а за война, която обещава да бъде досадно пикантна за медиите и унищожителна за казанлъшкото БСП. Така вероятността Столетницата в Казанлък да няма нито един депутат и в следващото Народно събрание е голяма, въпреки системата с преференциите при гласуването. Още повече, че водач на листата отново е Драгомир Стойнев, който не е харесван от структурите на социалистите – не само заради това, че е „парашутист“, но и защото е бивш енергиен министър от правителството на Орешарски и в енергийните дружества не помнят с нищо добро това управление.

Срещу Стойнев ГЕРБ поставят като водач на своята листа местен, познат и уважаван човек – Емил Христов, общински ръководител на ГЕРБ, втори мандат председател на Общинския съвет на Стара Загора - човек, знаещ три езика, ръководил няколко военни мисии зад граница в смутни времена, харесван от хора и с ляво, и с дясно мислене.  

Дотук ГЕРБ водят 1:0 на изборния терен в Стара Загора  

Докато земетръсът в редиците на казанлъшкото БСП заплашва да премине в цунами, местната структура на ГЕРБ в Казанлък получи това, което поиска, и то без конфликти. Казанлъчани имат двама души в първата петица на областната листа, която ГЕРБ ще регистрира. С това те имат големи шансове за влизане в Народното събрание, но ще станат депутати, само ако работят яко за своите преференции. Борис Кърчев и Йоана Йончева–Фильова са съответно на втора и на пета позиция в листата с кандидати за народни представители. Това са личности, които имат успехи в живота си и по всяка вероятност ще получат подкрепата на избирателите от цялата област. Харесвани са не само заради професионалното си развитие, но и защото са създали и добри семейства. Борис Кърчев е женен, има двама сина. 32-годишната Йоана Йончева е щастливо омъжена, майка е на три момчета.

Вероятно и в казанлъшката структура на ГЕРБ розите имат бодли, но е факт, че там не се замерят открито с камъни и има дисциплина. Кметът Галина Стоянова е също и общински лидер на ГЕРБ. И на нея ѝ се налага да лавира между стари и нови лица в ГЕРБ и да успокоява напрежението, когато има недоволни. Хубаво е червените в Казанлък да се поучат от нея, не че им се иска, но фактите са, че два пъти ги бие на местни избори.

Резултатът вече е 2:0 за ГЕРБ

Опитите на сайта, управляван от фамилията Самарски, да сложи прът в колелото на ГЕРБ чрез компроматни публикации в желанието си да преподреди листата на основния конкурент, удари на камък. И не само това - казанлъчани коментират, че отдавна им е писнало от измислени „новини“ и от рубриката „Една жена каза“ в местния сайт и, че точно затова никой не ги взема насериозно. Една от версиите за яростната съпротива на семейство Самарски срещу Борис Кърчев са неуточнени финансови взаимоотношения между двамата, за което само български съд може да реши кой е прав. Дотогава всичко е в сферата на компроматите и ударите под кръста.

Друга по-вероятна причина за атаката е реалната за БСП опасност след изборите вторият човек в листата на ГЕРБ да създаде нов местен телевизионен канал. Известно е, че Кърчев разбира от медии и телекомуникационен бизнес, а семейство Самарски закриха своята телевизия и остана само уеб сайт. Липсата на истина и вътрешните разпри в БСП – Казанлък водят до ясен резултат - опитите да се омаскарят конкурентите от други партии са безплодни безсилия.  

3:0 в полза на ГЕРБ

Докато хората около Николай Терзиев в Казанлък се чудят кой път да хванат и какво гневно писмо да напишат до централното ръководство на БСП и до медиите, изборите ще свършат. И този проблем може да си е партиен, но не е човешки. Хората не искат да слушат за партийни разправии, а да чуят какво точно им предлагат левите за светлото бъдеще.

Преди тези парламентарни избори областното ръководство на БСП има амбиции за 4 мандата от региона в следващия парламент. В структурите на ГЕРБ са амбицирани това да не се сбъдне. Поне засега не показват, че разчитат на нечии чужди проблеми. Изборите са състезание и невинаги този, който има предимство на старта, завършва първи на финала.

В началото на седмицата ще станат известни имената на всички кандидати за народни представители. Нужно е да видим кои са и да гласуваме на 26 март!

www.infoz.bg