Хиляди празнуваха 3 март на връх Шипка

Хиляди празнуваха 3 март на връх Шипка

Честванията на 139-ата годишнина от Руско-турската освободителна война в община Казанлък започнаха с панихида в памет на загиналите за Освобождението на България в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка.

Заупокойната молитва отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян заедно с местни духовници.

Бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, кметът на Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов и др. положиха цветя върху 17-те мраморни саркофага в криптата на храма, в които са запазени костите на загинали в Шипченската епопея, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.

Храмът в град Шипка остава най-големият български паметник, създаден в знак на благодарност към освободителите, загиналите руски войници, офицери и българските опълченци.

За да се поклонят пред подвига на героите, на тържественото отбелязване на Националния празник на Република България на площада под връх Шипка присъстваха служебният премиер Огнян Герджиков, Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, представители на областните и общинските ръководство на Габрово, Стара Загора и Казанлък.

С поднасяне на венци и цветя на Паметника на Свободата на легендарния връх хиляди българи почетоха саможертвата на героите, дали живота си за България.

shipka copy

www.infoz.bg (Снимки: Община Казанлък)

Теми:

На подобна тема