Разпределение на мандатите на депутатите от Стара Загора

Област Стара Загора ще бъде представена в 44-ото Народно събрание от 11 депутати. Победителят на предсрочните парламентарни избори - ГЕРБ получава 4 места от региона, толкова има и коалиция "БСП за България".

Коалиция "Обединени патриоти", ДПС и партия "Воля" получават по едно място в парламента, показват официалните данни на Централната избирателна комисия.

Представителите на най-голямата партия в новия парламент са: Емил Христов, Борис Кърчев, Маноил Манев и Радостин Танев.

mandati parlament 2017 izboriЗа разлика от ГЕРБ, при лявата коалиция "БСП за България" е сработил феноменът 10/10 (избиратели са гласували за №10 в бюлетината за политическата коалиция и с преференция 10 за кандидата под този номер) и не е изключено да има пренареждане на листата. БСП вкарва четирима депутати: Драгомир Стойнев, Донка Симеонова, Георги Гьоков и Спас Панчев. Донка Симеонова, десета в листата, заради получените преференции (4602 броя предпочитания в бюлетините) измести Иван Кръстев от четвъртото място, като се нареди преди Георги Гьоков.

Формулата гласуване с номера на преференцията и с номера на партията в бюлетината е приложена и при ДПС, които вкарват един депутат. Водач на листата е Халил Летифов и той получава депутатското място в новия парламент, а девета в листата Елифе Кискинова се нарежда след него, като преминава 7% бариера с 1216 преференциални гласа.

Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ получи едно депутатско място от Стара Загора. Депутат става Маргарита Николова.

Партията на Марешки - "Воля" ще има един мандат от Стара Загора, в Народното събрание влиза водачът на листата Кръстина Таскова.

В национален мащаб петте партии в 44-я парламент на България поделят 240-те мандата по следния начин:

  • ГЕРБ - 95 мандата
  • БСП - 80 мандата
  • Обединени патриоти - 27 мандата
  • ДПС - 26 мандата
  • Воля - 12 мандата.

Официално Централната избирателна комисия ще обяви имената на народните представители в 44-тото Народно събрание в следващите дни.

 

www.infoz.bg