Васил Михайлов е третият носител на специалната награда "Златната липа"

Големият драматичен и киноактьор Васил Михайлов ще бъде гост на тазгодишното издание на Фестивала за съвременно европейско кино „Златната липа“ (30 май – 3 юни 2015 г.) в Стара Загора. Той ще посади свое дръвче в Алеята на липите в Стара Загора, в която вече растат, посадените от предходните носители на наградата – актрисата Мария Статулова и италианския актьор и режисьор Джанкарло Джанини.

Наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното ще бъде връчена на бележития български актьор на 3 юни. Новината беше съобщена от директора на фестивала, кинорежисьора Магдалена Ралчева. Церемонията по засаждане на липата и откриване на звезда на славата на Васил Михайлов ще се състои на втория фестивален ден – 31 май (неделя) от 12:30 часа, до западния вход на Държавна опера - Стара Загора.

Vasil MihaylovВасил Михайлов е знаково име в историята на българското кино. Той е роден в Стара Загора на 6 април 1938 г. Казва, че и до ден днешен е силно свързан с родния си град. Като дете е бил ученик в 5-о средно (сега основно) училище в Стара Загора. В него по онова време е имало драматичен състав, в който Васил играе първите си театрални роли и се увлича по актьорската професия. През 1964 г. завършва ВИТИЗ “Кр. Сарафов” в класа на проф. Мандаджиев. В киното и на театралната сцена изиграва десетки знакови роли. Пресъздава образите на 11 големи исторически личности като Хан Кубрат, Хан Крум, Стефан Стамболов, Александър Стамболийски и много други.

Vasil MihaylovВ сърцата на поколения българи остава незабравим като Капитан Петко Войвода в едноименния телевизионен сериал. Навярно ролята му пасва толкова добре и заради неговия произход - родът му произхожда от бежанско семейство от Мараш – Западна Тракия. И днес Васил Михайлов подкрепя движението на тракийските дружества в България. През 1995 г. е обявен за почетен гражданин на своя роден град.

Фестивалът „Златната липа“ 2015 ще бъде открит на 30 май (събота) в сградата на Старозагорската държавна опера от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и неговия създател Магдалена Ралчева. Входът за церемониите по откриване и закриване на фестивала, както и за всички прожекции от програмата на събитието, са напълно безплатни.

infoz autor www.infoz.bg

Споделете!