Филмов маратон на фестивала „Златната липа“

Истински филмов маратон ще настане в Стара Загора в последните дни на май и първите дни на юни. Третото издание на международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ ще прави на ден средно по 12 прожекции от 30 май до 3 юни в залите на Държавна опера Стара Загора и на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. По време на феста ще бъдат показани над 35 филма от 16 европейски държави.

Подгряване за филмовата треска ще направи още на 26 май от 18 часа в библиотеката прожекцията на българския игрален филм „Изпепеляване“ на режисьора Станимир Трифонов, който тази година оглавява международното жури на фестивала.

С цветен фойерверк от пет филма в залата на библиотеката ще започне първият фестивален ден  - 30 май (събота). В 11 часа е прожекцията на „Следродилно“ – Белгия, в 13 часа „Черна супа“ – Унгария, в 15 часа „Вътрешна джунгла“ – Испания, от 17 часа „20 лъжи, 4 родители и едно малко яйчице“ – Холандия, а от 19 часа „Любов и лимони“ Швеция.

Церемонията по откриване на фестивала ще започне в 17 часа с мажоретно шествие по пешеходната зона на Стара Загора до сградата на операта, където по червения килим ще преминат десетки известни български актьори и режисьори и гостуващите техни колеги от 16 европейски страни. Те ще бъдат посрещнати от духовия военен оркестър на Стара Загора. Входът за церемонията по откриване на фестивала ще бъде напълно свободен за всички граждани, които желаят да станат част от кино събитието на годината, да вземат автографи от своите любими актьори и да се снимат с тях. Актьорът Веселин Плачков, изпълнил главната роля във филма на Максим Генчев „Дяконъ Левский“, ще даде старт на празничната вечер. Фестивалът ще бъде открит от кмета на Стара Загора г-н Живко Тодоров и кинорежисьора г-жа Магдалена Ралчева, която ще представи журито на „Златната липа“2015. Фестът ще продължи с прожекция на украинската любовна драма „Русалке моя, моя Лорелай“. След него от 21 часа е началото на датската лента „Часът на риса, а в същия час в библиотеката ще започне „Стаята с пианото“ Македония.

Vasil MihaylovНа следващия ден – 31 май, в 12:30 часа ще бъде официалното откриване на звезда на славата в Алеята на липите на Васил Михайлов, където той ще посади своя липа, а самото награждаване на големия български актьор ще бъде на 3 юни.

Програмата през следващите дни до края на фестивала е наситена с прожекции на интересни игрални и късометражни филми, както и съпътстващи събития – представяния на книги, срещи с актьори, изложба на киноплакати, дискусия посветена на „100 години българско кино“. В конкурсната програма участват два филма с почти еднакво заглавие – българският „Урок“ и латвийският „Урокът“. „Уроците“ за живота, които ще научим обаче от двете ленти, със сигурност ще бъдат много различни. Можете да изберете своите филми и събития чрез сайта на фестивала.

На 3 юни от 18 часа ще започне церемонията по обявяване на наградените филми от тазгодишната селекция на „Златната липа“ и награждаване на отличените продукции.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на организаторите на Фестивала "Златната липа")

Споделете!