Музиката от "Междузвездни войни 7" ще звучи в Старозагорската опера преди филмовата премиера

"Оперните театри в цяла Европа изпитват финансови трудности и Стара Загора не прави изключение, но базата ѝ е на световно ниво и този потенциал трябва да се използва", заяви в интервю за www.infoz.bg новият директор Огнян Драганов. Оперният режисьор е роден в Стара Загора и преди дни се завърна в града, за да поеме ръководството на Държавна опера - Стара Загора.

Държавна опера Стара Загора - сграда, Огнян Драганов - интервюТой заяви, че ще налага сериозни заглавия, за да привлече публиката. Още през септември ще бъде представена операта на Чайковски "Евгений Онегин". За почитателите на оперетата се подготвя "Веселата вдовица", ще бъдат възобновени и симфоничните оркестри.

Водим разговори с Община Стара Загора и от новия сезон ще разполагаме с Оперно-балетна детско-юношеска школа. Учениците ще могат безвъзмездно за изучават оперно пеене и балет и по този начин да "заразяват" с любов към стойностното изкуство своите приятели, каза още амбициозният директор на Операта в Стара Загора.

Първо за www.infoz.bg той съобщи новината, че между 1 и 17 декември 2015 г., преди световната премиера на "Междузвездни войни 7", Старозагорската опера ще представи на концерт музиката към култовия филм, под диригентството на маестро Найден Тодоров. Филмът се очаква да бъде един от най-касовите в световен мащаб за 2016 г.

Огнян Драганов съобщи още, че ще работи активно Операта в Стара Загора да стане част от европейското семейство на класическото изкуство "Опера Европа".

Огнян Драганов е роден в Стара Загора, където завършва Средното Музикално училище „Христина Морфова” с тромпет. Изучава оперна режисура в Нов Български Университет – два семестъра в класа на проф. Ваня Бъчварова. Завършва курс по оперна режисура в OPERA DU RHIN Страсбург, Франция, като асистент режисьор на световно известния оперен режисьор Албер - Андре Льорю. Дипломира се в Държавна Музикална Академия “Панчо Владигеров” София - специалност оперна режисура в класа на проф. Павел Герджиков.

Своя професионален опит натрупва в Софийската опера, където последователно е помощник режисьор, асистент режисьор, режисьор и заместник директор през периода 1998 -2002  година. Възходящата му кариера на оперен режисьор стартира от 2002 година – поставя с голям успех в България, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Холандия, Германия, Бразилия, Италия, Колумбия и Русия. В продължение на пет сезона е главен режисьор на Операта в Сараево. Над 30 заглавия се четат в биографията на режисьора, повечето от които е поставял многократно: Пучиниевите опери „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Бохеми”, „Лучия Ди Ламермур”, „Любовен еликсир”, „Дон Паскуале” на Доницети, Вердиевите „Трубадур”, „Аида”, „Набуко”, „Ернани”, „Травиата”, „Бал с маски”, „Фалстаф”.

Талантливият режисьор постави преди месец операта „Аида” на сцената на Операта в Белград, а за най-голямо свое постижение смята срещата с руската класика – оперите „Евгений Онегин” и „Дама Пика”, които поставя в Сараево и Санкт Петербург. Предстои му да режисира операта „Дон Жуан” в далечна Колумбия, където вече е познат със своите постановки на оперите „Бал с маски”, „Лучия Ди Ламермур”, „Норма”. Огнян Драганов е бил главен режисьор на Русенската опера.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

Споделете!