Емил Караниколов: Стара Загора е в Топ 3 на пазара на труда и с устойчив икономически ръст

Старозагорски регион има добри шансове за бързо развитие и за да се привличат чуждестранни инвеститори е необходима модерна индустриална зона. Това сочи анализ, изготвен от Industry Watch.

Той беше представен от Георги Стоев, управляващ съдружник в компанията, по време на среща между министъра на икономиката Емил Караниколов и представители на старозагорския бизнес. Неин домакин беше кметът Живко Тодоров.

Анализът показва, че Стара Загора е третият по значимост пазар на труда в страната, след София и Пловдив, и трябва да се насочи към инвеститори, които зависят от качеството, а не от количеството на работната ръка. Георги Стоев изброи четири подходящи район за изграждане на индустриална зона: източно от магазин МЕТРО, край с. Еленино, в западната част на Стара Загора, между кв. "Железник" и с. Богомилово, и в района на бившия завод "Агробиохим".

Кметът на Стара Загора посочи като подходящ вариант за изграждане на индустриална зона "Загоре" бившето Летище, но присъстващи в залата изразиха мнение, че то трябва да запази своето предназначение. Икономическият министър заяви, че към него няма инвеститорски интерес.

"Стара Загора е в Топ 3 на пазара на труда и е с устойчив икономически ръст" - подчерта икономическият министър Емил Караниколов. Той коментира, че бъдещите индустриални зони трябва да бъдат с изградена инфраструктура, защото такива са изискванията на чуждестранните инвеститори. За целта държавата ще окаже помощ чрез Българска банка за развитие и Националната компания индустриални зони.

Икономическият министър посочи, че се работи активно за намаляване на административната тежест, с която се сблъсква бизнесът, както и към облекчаване на процедурите при кандидатстване с проекти за европейско финансиране. "Предстои да пуснем оперативна програма за микро и малкия бизнес. Тя е под форма на ваучери до 30 000 лева за закупуване на различни активи. По нея ще се кандидатства само с два документа" - каза Емил Караниколов.

Изказване на министъра на икономиката Емил Караниколов по време на среща с предприемачи от региона на Стара Загора

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема