Дъждовете възпрепятстват жътвата на пшеницата в област Стара Загора

Валежите спряха работата на зърнопроизводителите. В област Стара Загора с пшеница са засети 601 хил. декара, от които до момента са ожънати едва 40% от площите, съобщи директорът на Областната дирекция „Земеделие” - Стара Загора Елка Бонева.

Ситуацията е критична, зърното започна да почернява и да покълва преди да е прибрано, което влошава качеството му.

„Ситуацията не е добра и продължава да се влошава” – каза Радослав Христов, зърнопроизводител от Стара Загора. Той отглежда 3800 дка с пшеница в землището на село Ковач, община Раднево. Ожънал е 95% от площта. „По-ранният сорт е с голям процент на покълване на класа и пшеницата ще може да се използва само за фураж. По-късният сорт е с добри хлебопекарни качества. Очаквам средният добив да бъде около 480 кг от декар, което спрямо предходната година е с над 20% по-малко” - коментира Радослав Христов.

Заради големите количества пострадала пшеница от дъждовете, се очаква изкупната цена на качествената пшеница да бъде 0,35 лева за кг, а на фуражната – 0,29 лева, споделят зърнопроизводители.

Все още няма подадени заявления от стопаните за 100% пропаднали площи с пшеница в резултат на пороите. Такива заявления са подадени за единични малки територии, които обаче са засегнати от градушки. Протоколите за тях все още не са изцяло обработени и е рано да се прави обобщение, Елка уточни Бонева.

За реколтата от ечемик годината е сравнително добра. В област Стара Загора с тази зърнена култура са засети около 80 хил. декара. Жътвата е приключила успешно и предстои да бъдат обобщени данните за добива.

Градушка порази житен блок

Зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров коментира реколтата при пшеницата

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

Пресконференция на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, 16 април 2021

Мини Марица изток

Най-четеното от последните дни