Жители на 11 села блокираха Подбалканския път София – Бургас заради изграждане на кариера за варовик

Жители на 11 села протестират срещу изграждане на кариера за варовици

Десетки жители на 11 села от общините Стара Загора, Нова Загора и Николаево, заедно с кметовете, излязоха на протест срещу изграждането на кариера за варовик в местността Кереч Търла в землищата на селата Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви.

Те блокираха за 15 минути подбалканския път София – Бургас край Николаево. Протестът подкрепиха областният управител на Стара Загора Гергана Микова и секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

Хората са категорични, че ако кариерата бъде изградена, ще се стигне до екологична катастрофа. „Ще се унищожи Сърнена Средна гора, където е популацията на Благородния елен, има едро дивечово ловно стопанство. Ще бъдат обезлесени над 800 декара многогодишна широколистна гора с ценни дървесни видове. В доклада за оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) са представени като келев габър и люляк, което не отговаря на истината, защото са го писали не на терен, в кабинетите си” – категорична е Виолета Вапцарова от село Оряховица, която е член на Инициативния комитет срещу изграждането на кариерата. Тя добави, че ще бъдат замърсени водите на три реки, както и вододайната зона.

През населените места ще минават тежки камиони, което ще се отрази на качествата на въздуха и свободното предвижване най-вече на децата, каза кметът на село Братя Кунчеви Георги Георгиев. Заради предвидените дълбоки изкопи, които трябва да бъдат направени, билото на Средна гора ще падне с поне 60 метра на ширина 1 км.

„Назад няма да отстъпим. Готови сме да преминем към гражданско неподчинение. Ще направим на място палатков лагер” – категоричен е кметът на село Едрево Динко Дедев.

„Опасенията на хората са напълно основателни, защото теренът, предвиден за кариера е много близо до населените места. Оценката на въздействие върху околната среда явно е правена в кабинети, защото това, което е посочена в документацията се разминава с действителността. От месеци водя разговори с кметовете на населените места и с част от старозагорските народни представители и се надявам да се намери решение, за да се избегне това, от което всички се опасяваме” – заяви областният управител на Стара Загора Гергана Микова. Тя уточни, че получава абсурдни отговори от РИОСВ – Стара Загора, като: ”Нямаме данни там да съществува военно поделение”. „Нали трябва експертът, който се е подписал, да отиде на място и да провери” – коментира областният управител.

„Аз съм оптимист, че ще се намери решение, защото става въпрос за уникална природа, за живота и здравето на хората в немалка част от област Стара Загора” – добави Гергана Микова.

Докладът по ОВОС е издаден през декември 2013 г. и срокът му изтича декември 2018 г. Фирмата концесионер е "АС Стоунс“ ООД - Пловдив.

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, зам.-председателят на НС Емил Христов, областният управител на Стара Загора Гергана Микова и народният представител Радостин Танев се срещнаха с протестиращите срещу кариерата за варовик, в късния следобед на 22 август. В срещата участваха още директорът на РИОСВ - Стара Загора д-р Петя Папазова и представител на Басейнова дирекция.

Зам.-министър Станков пое ангажимент да бъдат преразгледани всички документи от старта на процедурата за концесията през 2008 г. до момента и да се вземе взаимно изгодно решение, като се защитя интересите на хората и околната среда.

Хората считат, че превръщането на 800 декара от Средна гора в кариера за добив на варовици и доломити е екологична катастрофа

 

protest nikolaevo kariera 02

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24