Старозагорски археолози откриха голяма римска баня край Гурково

Огромен бански комплекс към римска вила, най-вероятно на много богат човек, проучва археологически екип от Регионален исторически музей – Стара Загора, ръководен от асистент Мария Камишева. Обектът се намира в местност до град Гурково.

В рамките на два археологически сезона са разкопани около 200 кв. м. „Обектът е много интересен. Добре са запазени студеният басейн, съблекалнята, подовото отопление и малка вана” – съобщи асистент Камишева, завеждащ отдел „Антична история” в Старозагорския музей.

Керамиката, която е използвана за строежа на сградата, датира от 4-и до средата на 5-и век. Най-вероятно е настъпил някакъв катаклизъм, защото обектът е престанал да съществува като баня и е бил използван за стопански цели. Открихме места, в които са били поставяни питоси за съхранение на зърнени храни, уточни археологът. Намерени са тежести за стан, тежести за рибарска мрежа, капаци на питоси, железни ножчета и точила за железните ножчета, които подкрепят предположенията на специалистите, че сградата е била превърната в стопанска.

Ръководителят на археологическата експедиция се надява през следващата година да бъде осигурен бюджет, за да се проучи теренът. Очакванията са да бъде открита и самата римска вила, част от която е банският комплекс.

rimska banya

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

Най-четеното от последните дни