Румен Порожанов: Очакваме добра реколта при гроздето

Има реални предпоставки за увеличение на цената на хляба заради поскъпването на електрическия ток, на природния газ, на изкупната цена на пшеницата, която достигна 350 лева за тон, но се надявам да не се стигне до увеличение.

Това заяви пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в чирпанското село Могилово, където откри гроздобера във винарска изба. Той каза, че провежда разговори с търговските вериги за цената на хляба. „Ще предложа на премиера след това да проведем съвместна среща при него среща по тази тема, защото големите вериги са регулатор на тези цени. Те имат своя надценка, включително и върху млечните продукти. Аз лично се надявам да няма увеличение на цената на хляба, защото това е продукт, който има платежоспособно търсене” – каза Румен Порожанов.

Той съобщи още, че реколтата при гроздето няма да бъде по-слаба от миналогодишната. През 2018 г. имаше градушки и наводнения, но през предходната – изсъхване на плода. „Очакваме реколтата да бъде добра, с добра захарност. Прогнозният добив е между 150 000 и 160 000 тона грозде да бъде прибрано за винопроизводството. Други 100 000 тона за производство на ракия и над 50 000 тона – за производство на винен оцет” – добави министърът на земеделието, храните и горите.

В България се отглеждат около 600 000 дка лозя. 45% от тях са бели, а останалите червени сортове. В страната работят над 166 лицензирани винарски изби, над 15 са в процес на подготовка за стартиране на производство.

porozhanov 1

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24