Болницата за лечение на белодробни заболявания в Стара Загора е застрашена от фалит

Област Стара Загора е застрашена да остане без Специализираната болница за лечение на белодробни заболявания, в която единствено в целия регион се лекуват болни от туберкулоза. Причината е в намалените лимити по Здравна каса, което поставя лечебното заведение в състояние на фалит. Средствата в размер на 40 000 лева на месец покриват разходите само за заплати на персонала, половината от които са с минимални възнаграждения.

Според управителя д-р Любомир Любенов здравното заведение може да издържи не повече от 3 месеца. За лечение на туберкулоза Министерството на здравеопазването плаща на пациент на ден по 30 лева, но реално средствата трябва да бъдат над 4 пъти повече. Пациентите са с ниска здравна култура и не са здравно осигурени, коментира д-р Любенов. Той добави, че в здравеопазването пари има, но те не се разпределят правилно.

Има богоизбрани болници, които са създадени от хора с пари, власт и съществува страхотно лобиране на ниво НЗОИ и РЗОК по отношение на тези лимити. В частните болници се разкриват специалности, които носят пари, има скъпоструващи пътеки и се стига до източване на касата, заяви д-р Любенов.

Той е категоричен, че за да оцелее болницата, трябва да се промени методиката на финансиране на лечението на туберкулоза. Според него през следващите 1 - 2 години ще им чувствително увеличение на заболяването. Методиката трябва да се съобрази и с факта, че още от годините на социализма в региона на Стара Загора са концентрирани производства, водещи до белодробни заболявания.

Област Враца, която е много по-малка и няма концентрирани производства, генериращи белодробни заболявания, също, както и в област Хасково, има с 50% по-голям лимит от нашия, каза д-р Любенов.

Директорът на Регионалната здравноосигурителна каса в Стара Загора д-р Славка Йорданова заяви, че тя е второстепенен разпоредител на бюджета, който е определен от Националната здравна каса и местната структура изплаща сумите, като спазва всички правила. Та уточни, че лимитът на Специализираната болница за лечение на белодробни заболявания в Стара Загора е 93% от заработката за 2014 г.

Автори: Венета Асенова и Илко Груев

На подобна тема