Големи предприятия в Стара Загора

Големите предприятия в Стара Загора спират работа на 26 юни за един час

Искаме ясна програма от страна на правителството, която да осигури стабилна икономическа среда и условия за развитие на индустрията. Дори е Комисията за енергийно и водно регулиране да замрази цените на тока до края на годината, не е решение на проблемите. Това заяви за www.infoz.bg изпълнителният директор на "Прогрес" АД инж. Славин Янакиев.

Той уточни, че до момента над 10 големи предприятия в Стара Загора ще преустановят работа в знак на протест заради поскъпването на тока производството си за един час на 26 юни 2015 г. "Прогрес" АД ще спре работа в 11 часа. Работници и служители ще проведат протестно шествие по бул. "Св. Патриарх Евтимий" и ще продължат до сградата на Общината.

Славин Янакиев"Инвестираме огромни средства, за да намалим енергоемкостта и да развиваме бизнес. Работим на малка печалба, която заради немотивираното решение на КЕВР трябва да дадем на тези, които печелят над 40%. Проблемите в енергетиката са ясни и трябва да се вземе решение по какъв начин недостигащите пари да бъдат компенсирани, но не и по такъв начин - по два пъти в годината да се повишават цените на електроенергията, без каквато и да било мотивировка", каза Славин Янакиев.

"Прогрес" АД произвежда чугунени отливки и е голям консуматор на електроенергия. На месец плаща за ток над 200 000 лева. Предстоящото увеличение на цената на електроенергията ще бъде пагубно за завода. В момента в него работят 498 души, но заради увеличението на цената на тока в Бюро по труда - Стара Загора са обявени за съкращаване 150 работници. От една страна ще загуби държавата, защото ще плаща обезщетения на останалите без работа. Индустрията ще бъде принудена да намали производствените си обеми, което неминуемо ще доведе до загуба на пазари.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема