Книги, като подарък, получават първите преминали по новооткрития надлез в Стара Загора

Шофьорите на първите автомобили, които преминат през реконструирания надлез след официалното му откриване утре в Стара Загора, ще получат като подарък книги, които са издадени от Фондация „Трейс за хората“.

levskiПодаръците са книгата „Васил Левски. Дяконът (Черти от живота му)” с  автор Захарий Стоянов и детската историческа повест от Антон Дончев „Как кан Алцек срещна крал Гримоалд“.

Първата биография за Васил Левски, написана от Захарий Стоянов, е преиздадена в годината, в която се честваха 180 години от рождението на Апостола (2017). Първото издание на книгата „Васил Левски (Дяконът)” има такъв успех, какъвто може би до нейното излизане не е имала никоя друга книга. Целият тираж се продава за няколко дни. Самият Захарий Стоянов споделя в писмо до Никола Обретенов: „Пишат ми приятели от София и Лом, че книгата има успех...” Най- продаваната за времето си творба  е колкото хвалена, толкова и обругавана, за нея поколения българи не са чували. Тя е от книгите, които не намираш. От времето, когато излиза от печат 1884 г. до момента на преиздаването ѝ от Фондация „Трейс за хората“ има едва седем издания, последните направени през 80-те години на 20те век.

altsekКнигата за деца на акад. Антон Дончев „Как кан Алцек срещна крал Гримоалд“ разказва увлекателно и достъпно на малкия читател как след  кубратовата Велика България, част от прабългарите, предвождани от най-малкия син на кан Кубрат – Алцек, се заселва в земите на Лангобардското кралство. Българите на Алцек населяват и създават градове в регион Молизе, Италия. Планината, под която е разположен гр. Челе ди Булгерия се нарича България. В този град на 8 юни 2016 г. беше открит паметник на кан Алцек – символ на българската следа и наследство.

Цялостно реконструираният надлез над жп линията и бул. „Славянски“ в Стара Загора ще бъде открит предсрочно утре, 3 февруари 2019 г., от 10.00 ч. Веднага след това ще бъде пуснато движението на автомобили по бул.“Св. Патриарх Евтимий“ и бул. „Славянски“.

Трасето, с обща дължина 550 м, минава по бул. „Патриарх Евтимий“, в участъка от бул. „Славянски“ - от „Братя Жекови“ до Северната граница на Южната промишлена зона. Изпълнението на обекта съсредоточава голям обществен интерес, тъй като свързва центъра на града с индустриалната зона и улеснява достъпа на автомобили към Стара Загора и от нея в посока магистрала  „Тракия“. То започна на 04.06.2018 г. и приключи на 01.02.2019 г., като срокът за изпълнение е 270 календарни дни.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни