Университетската болница в Стара Загора разполага с модерен апарат за диагностика на рак на гърдата

Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора е сред малкото лечебни заведения в страната, което разполага с високо прецизен термограф за ранна диагностика на рак на млечната жлеза.

Изследването отнема на пациента 15 минути. Прегледите се извършват в кабинет № 18 на диагностично-консултативен блок, първи етаж на УМБАЛ, след предварително записване на тел: 0884 099 549 или имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

„Апаратурата е уникална, защото няма рентгеново лъчение. Изцяло е подходяща за млади момичета, за бременни жени и за такива, които имат някои от заболяванията на съединителната и опорно-двигателната система, за които рентгеновото облъчване е противопоказно. Включително и при хора, които имат т. нар. слънчеви алергии и имат свръхчувствителност. В тази посока апаратурата наистина е уникална, като диагностичен метод. Измества се на заден план съществуващият до сега метод мамография и остават два водещи метода – термографията, като нова апаратура без облъчвания, и ехографията като насочваща, т.е. дали трябва да бъде направено допълнително изследване, или на базата на термографа ще продължим с по-нататъшната диагностика на пациентката в болнични условия” – обясни изпълнителният директор на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев.

yovcho yovchevПроф. д-р Йовчо Йовчев уточни, че докато ехографията и мамографията дават информация за наличие на процес в гърдата. Методът на термографията позволява на 92% да бъде поставена ранна и своевременна диагноза.

Старозагорската университетска болница се превръща в третия онкологичен изследователски център в България за ранна диагностика на рак на гърдата и на други онкологични заболявания. „През 2015 г. Университетска болница получи апаратура по „Региони в растеж”, която беше насочена към диагностика на онкологичните заболявания. През следващите години продължихме да работим за стабилизиране на нейното финансово и икономическо състояние. От тази година болницата е в състояние да продължи програмата, макар вече и на собствено управление, за въвеждането на методи, които са насочени към превенцията на онкологичните, ранната диагностика на онкологични заболявания и съответно адекватно лечение.

През февруари Университетска болница в Стара Загора ще разполага с нова апаратура от последно поколение. „Ще бъде доставена апаратура за ранна диагностика на карценома на пикочния мехур, карценом на простатата и карценом на дебелото черво. Това са неинвазивни методи” – съобщи проф. д-р Йовчев.

Специалистите препоръчват на хората да правят периодични профилактични прегледи.

Braster

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема

Най-четеното от последните дни