В Стара Загора обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа

На форум в Стара Загора бяха представени дейността и проектите на Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Събитието беше организирано от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Община Стара Загора, Регионален академичен център Стара Загора и Агровестник.

В общинската зала „Петко Славейков“ се събраха представители на фирми, браншови организации и научни звена,работещи в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата и преработвателната промишленост, преподаватели и студенти от Тракийския университет, ученици от Средно училище „Максим Горки“, изучаващи китайски език. Гости на форума бяха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Гергана Микова, областен управител на Стара Загора и Петя Чакърова, зам.-областен управител.

IMG 6573„Градът беше избран за място на форума, защото Старозагорския регион има изключителен потенциал за развитието на агросектора. Тук са концентрирани най-много звена в селското стопанство, предстои изграждането на индустриална зона „Загоре“, тук са най-големите фирми търгуващи със селскостопанска техника, тук е Тракийският университет, Земеделският институт, областни и общински структури в земеделието. Всички имат капацитет и възможности да се включат в бизнеса с Китай“, каза Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора и модератор на форума.

„Благодаря от името на кмета Живко Тодоров и от мое име за инициативата на Търговско-промишлена палата - Стара Загора и Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, форумът да се проведе тук. Изборът не е случаен. Стара Загора е град с традиции и минало в икономиката. Подобни форуми са добра предпоставка за огласяване възможностите на региона. Индустриална зона „Загоре“ представлява интерес включително и за селското стопанство“, каза Иванка Сотирова.

Областният управител Гергана Микова припомни, че земеделието е един от основните отрасли в нашата страна и производителите трябва да се възползват от програмите и иновациите в сектора.

През 2015 г. България е домакин на срещата на Инициативата 16+1, разказа Васил Гелев, директор на Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Той допълни, че са разисквани възможностите за изграждане на демонстрационни центрове и възможностите за електронна търговия с Китай. След обстоен анализ китайските експерти стигат до извода, че българският продукт може да бъде шафранът, подписано е и споразумение за износ на 650 тона шафранови луковици. Възможностите за търговия с Китай са в направленията: козметични продукти от розово и други етерични масла, вино, вода ,олио, белен слънчоглед и слънчогледов шрот, чайове и лечебни билки.

Васил Гелев представи изградените от Центъра Логистичен хъб и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти, Демонстрационна зона на сътрудничество и Демонстрационен център за електронна търговия със селскостопански и други продукти, и начина им на работа. По думите му в електронната платформа за търговия с Китай вече участват 150 фирми. „Китайското правителство активно насърчава електронната търговия. Логистична база за електронна търговия би могла да бъде създадена и в Стара Загора“, обясни Васил Гелев.

Той съобщи още, че на Осмата среща на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа в Дубровник (11 - 12 април 2019 г.), най-висока степен на подкрепа и одобрение са получили всички проекти на Центъра, а включването им в съвместната декларация- своеобразен наръчник за администрациите от формата 16+1, дава нови, реални възможности за сътрудничество.

china 8

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема