Понижава се изкупната цена на млякото

Положението в сектор Животновъдство е бедствено. Това заяви председателят на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите Танчо Колев. Към понижаващата се изкупна цена на суровото краве мляко, която в момента е около 65 стотинки без ДДС, се прибавя и сушата, заради която няма пасища.

Фермерът е намалил чувствително стопанството си и в момента отглежда 160 овце и 180 крави в радневското село Боздуганово.

tancho kolev„Не може крайният продукт на пазара да се продава за над 2 лева, а да се изкупува за стотинки от производителя. По този начин един път изстискваме производителя, втори път – потребителя. Една кофичка кисело мляко е 400 грама и струва 1,15 лева. От 1 литър мляко правим две кофички и половина. Над 3 лева излизат. Цената на кофичка мляко покрива разходите и им остава кофичка и половина печалба. Къде са парите? Имаме НАП, ДАНС, прокуратура. Ние смеем да твърдим, че тези пари се крадат от веригите магазини, които не са български. Печалбите ги трупат и ги изнасят извън България” – коментира Танчо Колев.

Той добави още, че много фермери закриват стопанствата си. През 2007 г. в страната ни са се отглеждали 2 700 000 дребни преживни животни, а сега са 1 300 000. Фермите са били 107 000, в момента са около 30 000.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема