Музей на водоснабдяването и канализацията в Стара Загора

Музей на водоснабдяването и канализацията в Стара Загора

Музей на водоснабдяването и канализацията беше открит днес в Стара Загора. С помощта на макет на урбанизирана територия и на интерактивна 3D визуализация в музея е представено функционирането на водоснабдителната и канализационната система по пътя на водата.

Музейната експозиция се намира на територията на Градската пречиствателна станция за отпадни води.

По този начин посетителите могат да се запознаят с дейностите, които изпълнява ВиК операторът при предоставяне на услугите – къде и как се добива водата, как се транспортира тя до населените места, кои са основните елементи на една водоснабдителна и канализационна система и какво представлява един цялостен план на ВиК мрежата в градска среда.

Музеят е направен по проект „Подпомагане на ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“.

На откриването присъстваха заместник-областният управител на Стара Загора Димитър Драчев, Иванка Виденова, директор на Дирекция ВиК в МРРБ, инж. Еньо Енев, зам.-директор на ВиК ЕООД – Стара Загора, инж. Пеньо Пейков, главен инженер на дружеството, служители и представители на Асоциациите по ВиК от страната. Г-н Драчев поздрави присъстващите с новата придобивка и пожела успех на ВиК в проектите, които тепърва ще се реализират в Старозагорска област.

Освен в Стара Загора музеи на водоснабдяването и канализацията са обособени в още 3 града – Варна, Смолян и Пазарджик. Идеята е те да се превърнат в постоянен образователен център за придобиване на навици от страна на потребителите за отговорно отношение към водата и опазването на околната среда.

vik muzey 01

www.infoz.bg  www.infoz.bg