Започна Големият Международният филмов фестивал Златната липа

Започна Международният филмов фестивал „Златната липа“ 2019

Седмото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“ 2019 беше открито в съботната вечер в залата на Държавна опера Стара Загора. Над 50 филма от 26 държави са включени в програмата. За пет дни сред аромата на липи европейското кино намира своя дом в Стара Загора.

Зрителите могат да видят качествена извадка от случилото се на европейската кино сцена през последните две години, а също и най-интересното от българското кино.

„Добре дошли! Пожелавам на всички прекрасен престой в Стара Загора. Вчера тук имаше буря, но винаги след бурята има слънце и хубаво време. Нека настроението Ви да бъде слънчево и да се радвате на този уникален седми фестивал. Призовавам публиката да бъде активна, да бъде пълна тази зала и да се радвате на киноизкуството, защото в днешно време духовността и подкрепата на културата са много важни“, каза при откриването кметът на Стара Загора Живко Тодоров. 

„Този фестивал винаги е очаквано и вълнуващо събитие. Най-големият успех е, че през тези седем години успяхме да провокираме и да възродим интереса към европейското кино. Отдайте се на магията му“, призова Магдалена Ралчева, директор на фестивала. Тя благодари на Община Стара Загора и на кмета Живко Тодоров за подкрепата, която оказват на фестивала.

На крака и с бурни аплодисменти хората залата посрещнаха полския актьор Ян Енглерт, който тази година е специален гост на „Златната липа“, на фона на снимки от участието му във филма „Осъдени души“ на Въло Радев от далечната 1975 г. Поколения българи го помнят и обичат от знаковата му роля на отец Ередия.

Ян Енглерт получи специалната награда „Златна липа 2019“ за цялостен принос в киното. Той е роден през 1943 г. във Варшава и е сред най-изявените полски актьори, режисьори и театрални педагози. На 14-годишна възраст дебютира във филма на Анджей Вайда „Канал“. През 1964 г. завършва Националната Академия по драматично изкуство „Александър Зелеврович” във Варшава, непосредствено след това постъпва в Съвременния театър. Изпълнител е на над 100 филмови и театрални роли, за които получава множество престижни награди, а в това число и наградата за ролята на отец Ередия във филма на Въло Радев „Осъдени души“. През 2019 г. Ян Енглерт е удостоен със званието Доктор Хонорис Кауза на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“.

„Аз съм жив, щом ме помните значи съм жив“, развълнувано сподели актьорът на български език. Той разказа, че има много приятели в България покрай филма. Разказа и историята на "Голямото прецакване“ (1992) един от най-известните филми с негово участие, чиято прожекция последва след откриването.

Ден след откриването на фестивала Ян Енглерт откри своя звезда в Алеята на липите и посади дръвче, подобно на носителите на същата награда от предишните издания на фестивала – Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Гинка Станчева и Васил Банов.

zlatnata lipa kino 2019 06

zlatnata lipa kino 2019 05

zlatnata lipa kino 2019 04

zlatnata lipa kino 2019 03

www.infoz.bg  www.infoz.bg