Търси се решение за проблемите с междуградския транспорт в малките общини

В Областна администрация се състоя работна среща, посветена на проблемите с междуградския транспорт в малките общини на Старозагорска област. В нея участваха областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Димитър Драчев, кметовете на Гурково Иван Иванов и на Николаево Косьо Косев.

Присъстваха и председателите на общинските съвети на двете общини Нейко Нейков и Христо Христов.

IMG 2654Проблемът с превозването на жителите на малките общини и населени места до по-големите общински центрове като Казанлък и Стара Загора започна да се задълбочава още през миналата година. Поради факта, че малко хора ползват транспорта, частните превозвачи отказват да обслужват определени линии, защото са нерентабилни и носят само загуби. В същото време има села, чиито жители работят в големите градове, и транспортът сутрин и вечер им е необходим. Възрастните хора също пътуват често до града, за да купуват лекарства или за медицинска помощ.  

На срещата бяха обсъдени различни възможности за разрешаване на проблема. Според кметовете най-добрият вариант е увеличаване на субсидиите за транспорт от страна на държавата и изчистване и оптимизиране на транспортните графици на фирмите-превозвачи. Областният управител заяви, че ще инициира среща на кметовете на общините от областта с министъра на транспорта Росен Желязков, за да бъдат обсъдени начините за справяне със ситуацията. „Длъжни сме заедно да намерим решение. Хората в малките населени места са български граждани като всички останали и имат равни права с тях“, каза г-жа Микова.  

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни