Представиха албума „Културно-историческо наследство на Стара Загора“

Представиха албума „Културно-историческо наследство на Стара Загора“

Новото издание „Културно-историческо наследство на Стара Загора“ беше представено в зала на Регионалния исторически музей в Стара Загора. „Излизането на всяка нова книга е събитие за региона или града. Тази книга беше нужна отдавна на Стара Загора и стана факт с финансовата помощ на Община Стара Загора и на Ротари клуб“.

Това каза в началото на срещата при представянето на книгата Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей. Той е съставител на каталога заедно с проф. Марин Добрев, директор на Художествената галерия в Стара Загора. С авторски текстове участват доц. д-р Евгения Иванова, д-р Мариана Минкова и ас. Мария Камишева. Снимките са на фотографа Цветан Четъшки, редактор на изданието е Петър Драгиев, а преводач на английски е Катя Колева.

В първата част на книгата е представен Регионалният исторически музей и находките в него от създаването му до наши дни. Над 200 хиляди са движимите културни ценности, които се съхраняват в музейните сбирки. Богато илюстрираният албум показва артефакти от праисторическата епоха, античността, Възраждането и от съвремието.

Директорът на Художествената галерия проф. Марин Добрев припомни, че подобно, издание е имало през 1999 г., но то отдавна е изчерпано. „Желанието ни беше да покажем  всички онези творби, които хората възприемат като културно наследство“, обясни проф. Добрев. Той разказа за създаването на галерията и ролята на именития старозагорски художник Антон Митов, за да я има. В новото издание са показани 50 произведения, които маркират различни периоди- от иконописта през 17-ти век  до наши дни. Има картини на колоси в живописта като Антон Митов, Атанас Михов, Иван Мърквичка (портретът на Христина Морфова), Васил Маринов, Владимир Димитров – Майстора, Димитър Гюдженов, Никола Кожухаров и др., както и най-нови произведения от участниците в квадриналето „Митовете и легендите на моя народ“.

„От името на цялата старозагорска общественост искам да изкажем нашата благодарност на съставителите Петър Калчев и Марин Добрев. В книгата е търсен съвременния ефект. Много е полезно, когато я отвориш  да си възстановиш знанията за някои от картините или артефактите. Имаме едно прекрасно издание, което с гордост можем да показваме на гостите на града“, обобщи Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

„Ние като народ се гордеем с културно историческото си наследство. Искахме да направим нещо, което да остане като добра следа в нашия град“, каза Нейчо Нейчев, президент на Ротари клуб Стара Загора.

IMG 2996

IMG 3000

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber