Започна проверка в ТЕЦ „Марица изток 2” заради пожара

В ТЕЦ „Марица изток 2” започна проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, във връзка с пожара на 24 юни, при който изгоря и се срути коминът на сероочистващата инсталация на 8-и енергоблок. Блокът е в планов ремонт до края на август. Пострадали при тежкия инцидент няма.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора съобщиха, че няма превишения на контролираните замърсители на въздуха.

Разследването е възложено на Националната следствена служба. В него ще се включат и разследващи полицаи от Раднево. „В понеделник следобед, до тъмната част на денонощието, беше извършен първоначалният оглед на местопроизшествие, след това продължават други процесуално-следствени действия като разпити на свидетели, изискване на техническа документация и други подобни такива с оглед изясняване на фактическата обстановка по делото” – каза окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Той уточни, че се работи се по няколко версии - човешка грешка, техническа неизправност и евентуално допуснати нарушения по безопасност на труда, но разследването е на много първоначален етап, за да се посочи причината за възникване на пожара.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 331, ал. 3 от Наказателния кодекс за причиняване на пожар по непредпазливост. Наказанието е до 5 години лишаване от свобода.

Пожарът, който възникна в понеделник сутринта в ТЕЦ „Марица-изток 2“, няма да се отрази на сигурността на енергийната система. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посети мястото на инцидента. Никой няма да остави ТЕЦ „Марица изток 2” да не бъде приведен в съответствие с изискванията, по които трябва да работи. Това не би се отразило на енергийната сигурност на страната и на производството на електрическа енергия. Всички останали блокове на централата работят абсолютно нормално в норми, каза Теменужка Петкова. Тя благодари на пожарникарите за бързата реакция по ликвидиране на пожара.

Екип на Регионална здравна инспекция – Стара Загора беше на мястото на инцидента. „За щастие хората са били евакуирани навреме от цеха върху, който е паднал комина след настъпилия пожар и данни за пострадали и обгазени хора няма, въпреки това бяха приведени екипи на спешния медицински център в Раднево, каза д-р Елена Канева, зам.-директор на РЗИ – Стара Загора.

pozhar tets 2

 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова: Пожарът, който възникна в понеделник сутринта в ТЕЦ „Марица-изток 2“, няма да се отрази на сигурността на енергийната система

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg