Извършва се реставрация на бронзовия лъв на Паметника на свободата на връх Шипка

Започна реставрацията и консервацията на 28-тонния бронзов лъв на Паметника на свободата на връх Шипка. Средствата в размер на 111 000 лева са дарени от голяма хранителна верига и граждани. Дейностите трябва да приключат до 1 септември.

През този период за посещение ще бъде отворена Костницата, но в случай на необходимост, са възможни и ограничения за достъп до монумента.

chavdar angelov„Лъвът е конструктивно здрав, но въпреки това, като се има предвид, че е изложен на тежки метеорологични условия, би било добре да се направи една консервационна реставрационна намеса, която да заздрави състоянието му и да придаде добър външен изглед, тъй като се вижда, че фугиращата сме изпъква с по-светлия си цвят на фона на общата фигура и много хора вадят заключението, че едва ли не фигурата е компрометирана и се разпада. Няма такова нещо” – увери директорът на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа” Чавдар Ангелов.

През 60-те години на миналия век, на най-възловите и паметни места в националния парк-музей са поставени 14 бронзови плочи, със строфи от стихотворението „Опълченците на Шипка”. Повечето от тях са откраднати преди десетилетия и ще бъдат възстановени с каменни. Зе целта са събрани средства от дарители. Плочите ще бъдат изработени от възпитаниците на единственото у нас каменоделно училище в село Кунино.

В момента се изработва този графичен проект и се надяваме в следващите седмици цялата документация да бъде внесена в Националния институт за недвижимо културно наследство за гласуване, след което ще се пристъпи към фактическо изработване на плочите и техния монтаж” – уточни Чавдар Ангелов.

Ще бъде направено предварително проучване на състоянието на Паметника на свободата, защото проблем за монумента е влагата, която прониква през фугите и е необходим ремонт.

luv shipka rekonstruktsiya 01

luv shipka rekonstruktsiya

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg