Започват проверки в селата в област Стара Загора за нерегламентирано отглеждани прасета

В началото на следващата седмица Областна дирекция по безопасност на храните започва проверки за нерегламентирано отглеждани прасета по селата в област Стара Загора. Първо ще бъдат обхванати населените места, които се намират в радиус от 20 километра около промишлените свинеферми, в които се отглеждат около 100 000 прасета.

dr damyan mikovНезависимо, че регионът е в така наречената бяла зона, в която няма регистриран случай на Африканска чума по свинете, с мерките се цели да не се допусне разпространение на заболяването, съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков. „Ситуацията е изключително сложна и ако при тези проверки се установи, че се отглеждат животни, които са в нерегистрирани обекти и не са идентифицирани, съгласно българското законодателство и Закона за ветеринарномедицинската дейност, независимо дали има или няма заболяване, такива животни се убиват по хуманен начин и се унищожават в регистрирани за целта обекти” – каза д-р Миков.

Той сподели, че броят на животните, отглеждани в дворове, които са регистрирани в областта, е твърде малък, за да се приеме за реален.
По закон, всички, които отглеждат животни по този начин трябва да бъдат регистрирани и да имат идентификатор, а стопаните им да имат договор с ветеринарен лекар. Когато това е изпълнено, при необходимост от хуманно умъртвяване на животните, собственикът им ще бъде обезщетен. Д-р Миков заяви още, че колкото и тези мерки да са болезнени и нелицеприятни, в случая с Африканската чума по свинете, са единствените възможни. Има инфекции, които са много опасни, предават се много бързо и нанасят огромни щети на икономиката.

Африканската чума по свинете не е опасна за хората, но те трябва да знаят, че ако замразят заразено месо, след като го извадят стават разпространител на това смъртоносно за животните заболяване” – категоричен е д-р Дамян Миков.

Не колете прасета, заразени с Африканска чума! (видео)

* * *

Държавен фонд „Земеделие“ обяви на 30 юли 2019 г., че преустановява физическите посещения на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна. Забраната е разпоредена със Заповед на изпълнителния директор на Васил Грудев. Тя е част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на Африканската чума по свинете. При планиране на проверките на място Държавен фонд „Земеделие“ ежедневно ще проследява информацията за актуалната епизоотична ситуация на официалния сайт на Българска агенция по безопасност на храните.

Преди извършване на посещение на място при кандидатите за финансово подпомагане чрез Държавен фонд „Земеделие“, ще бъде съблюдавана публикуваната информация от Българска агенция по безопасност на храните, както по отношение местоположението на свиневъдни обекти, така и във връзка с наложените ограничения за придвижване на хора и транспортни средства.

Африканска чува по свените - какво представлява заболяването?

Видео с информация за заболяването африканска чума по свинете, изработено по поръчка на Министерство на земеделието, храните и горите във връзка с провеждането на информационна кампания, насочена към предотвратяване на разпространението на това заболяване

Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете тук (5.03.2019 г.).

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема