Община Стара Загора предприема мерки, за да се избегне бедствието с чумата по свинете

В региона на Стара Загора все още имаме шанс да избегнем погрома, който в момента изпитват в северната част на страната и в Бургаска област, защото там заради проникналата чума трябва да се взимат крути мерки. С тези думи кметът на Стара Загора Живко Тодоров коментира проблема с африканската чума по свинете по време на информационна среща.

Кметът на Стара Загора обобщи, че в такива моменти е важно да не се създава излишно напрежение и паника у хората, а да им се обяснява лично и коректно какво е положението. „Идеята на този разговор е точно това – всички да знаем какви са последиците, какви са мерките, как да се справим“, допълни Живко Тодоров.

Информационната среща беше с кметовете и кметските наместници на населените места от община Стара Загора, директора на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Елка Бонева, проф. д-р Михни Люцканов, декан на Ветеринарномедицинския факултет към Тракийския университет се проведе днес. Основната тема беше разпространението на смъртоносното заболяване африканска чума по свинете и нейното ограничаване в района.

Проверките по дворовете ще започнат от 5 август 2019 г. и ще имат за цел да обхванат нерегистрираните животни“, обяви д-р Дамян Миков. „Към този момент нямаме доказан случай на заболяло прасе при нас“, допълни той и подчерта, че това е така, защото района е с благоприятно географско положение и дивите свине все още не са преминали Балкана. „Проверките за животни, нерегистрирани и отглеждани тип „заден двор“ ще се извършват по график, за да имат време хората да реагират и да направят своя избор. При този начин на отглеждане липсват мерки за биосигурност и в такава обстановка се действа спрямо Закона за ветеринарномедицинската дейност“, допълни той. Миков е категоричен, че заболяването е бедствие и трябва да се подходи максимално отговорно към неговото избягване. „Близо 100% от заразените животни умират и това е важно да се знае от всички. Когато животните са регистрирани, собствениците могат да бъдат обезщетени, а и при проверките ние ще знаем техния произход. Хората, които отглеждат свине, съгласно изискванията на законодателството, не бива да се притесняват засега. Евентуално ще получат допълнителни мерки за безопасност“, обясни още директорът на Областната дирекция по безопасност на храните. От думите му стана ясно, че има три големи свинекомплекса в старозагорски села, които наброяват общо около 40 хил. животни.

Медицинските параметри на болестта, която има летален изход, обобщи пред аудиторията проф. Михни Люцканов, който е категоричен, че това е сериозен проблем, нетърпящ неглижиране нито от хора, нито от институции. „През последните 35 години страната ни не е била връхлитана от подобна тежка епидемия“, подчерта той.

По време на срещата стана ясно, че уведомлението по повод мерките и проверките от Областна дирекция по безопасност на храните, което бе изпратено до Областния управител на Стара Загора, ще бъде предоставено до кметовете и кметските наместници.

IMG 20190730 130551

Още по темата:

Не колете прасета, заразени с африканска чума! Защо? (видео)

От 5 август започват проверки в селата в област Стара Загора за нерегламентирано отглеждани прасета (видео)

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема