Пазарът на недвижими имоти се раздвижи

Ситуацията с КТБ и драстичният спад на лихвите по депозитите отново превърнаха недвижимите имоти в предпочитан инструмент за инвестиции на спестените средства. Това съобщи за информационния сайт www.infoz.bg управителят на Агенцията за недвижими имоти "Явлена" в Стара Загора Красимира Димитрова. Най-търсени за закупуване са жилища в новопостроени кооперации.

Кризата успя да отсее добрите и качествени строителни фирми, които съживиха в Стара Загора дейността си и се ориентираха към квартали, които до момента не бяха атрактивни за бранша, като кв. "Казански" и "Самара", посочва Красимира Димитрова.

Традиционно най-високи в Стара Загора са цените на жилищата в близост до парк "Митрополит Методий Кусев", защото купувачите търсят райони около зелени площи, където няма плътно застрояване.

krasimira dimitrova yavlenaПанелното строителство се реализира на цени от 450 до 500 евро на кв. м, според района и квадратурата. Монолитното строителство, като цяло, варира между 480 и 580 евро за кв. м, като за новото строителство продажните цени са между 480 и 620 евро за кв. м, съобщи управителят на "Явлена" в Стара Загора.

По отношение на наемането на офиси не се наблюдава сериозно търсене, за разлика от индустриалните терени, които се предлагат между 1 и 4 евро за кв. м. От миналата година има ръст от 10 - 15% на цените на наеми за жилищни цели. Цената на двустайно жилище започва от 220 - 230 лева, ако е в по-лошо състояние и може да достигне до 450 лева, съобщи Красимира Димитрова.

Според нея причината за постъпването на наемите на жилища се дължи на това, че от тази година в Тракийския университет е въведено обучение на английски за чуждестранни студенти, което увеличава броя им в Стара Загора и потребността им от квартири с добри условия. Има търсене под наем на апартаменти и от млади хора, които са дошли да живеят в града заради нова работа.

Сериозен ръст отбелязват и инвестициите в земеделски земи. В зависимост от големината на площта и категорията цените варират между 300 и 1100 лева за декар в Старозагорска област.

Автори: Венета Асенова и Илко Груев