Книга Шампионите разказват – живи спомени на известни спортни личности на Стара Загора

Представяне на третата книга от поредицата „Шампионите разказват“

Премиерата на третата книга от поредицата „Шампионите разказват – живи спомени на известни спортни личности на Стара Загора“ събра в залата на Регионалния исторически музей легендарни спортисти, свързани с града и с неговата история. „Поставихме началото през 2017 г., когато Стара Загора беше Европейски град на спорта.

А в трите издания вече, са събрани над 90 истории на изтъкнати старозагорски шампиони“ – каза зам.-кметът Красимира Чахова, която е и герой от предходно издание.

„Това е третата книга от поредицата, създадена по инициатива на кмета Живко Тодоров – благодаря му. Сигурен съм, че като спортен човек, има представа и знае какво означават постиженията на шампионите за сплотяването и развитието на местната общност“ – каза при представянето на книгата ръководителят на творческия екип Петър Драгиев. Той допълни, че на страниците на книгата са събрани и изстрадани, и весели истории, разказани с откровеност и съпричастност, която дава голяма стойност на спортните изповеди.

IMG 4425

Гост на представянето и участник в книгата беше и легендата на българския  футбол Петър Жеков. „Радвам се, че съм тук тази вечер. Този град ми е останал в сърцето и никога няма да го забравя. И в ЦСКА като играех го казвах – тук, в Стара Загора, ми е било най-добре“ – сподели с присъстващите централният нападател, рекордьор по най-много голове в А група – 253 , като е отбелязал за „Берое“ 101 точни попадения, а за ЦСКА – 144.

„За мен е голяма чест да съм сред вас. От един мой приятел, който не само е тук, но е и част от третото издание на книгата – Гошо Гинчев, знам – спортът е борба. Той учи децата на самоотверженост, на упоритост, да постигаш резултати, когато даваш от себе си. В днешно време, много родители мислят, че спортът е нещо, което може да минава встрани, без усилия – няма как. Резултатите искат себеотдаване. Спортът не е само слава, той изисква дисциплина и дух“ – каза кметът Живко Тодоров. – „Пожелавам си след 20 – 30 години, да има още такива издания, които да показват нови шампиони“. Живко Тодоров изказа благодарност към целия творчески екип, който е съумял да изрази в слово великите моменти на великите старозагорски спортисти.

Друг участник, но в предното издание на „Шампионите разказват“, също поздрави екипа, реализирал инициативата за събиране на вдъхновяващите истории – председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности на Общинския съвет и автомобилен шампион Николай Диков. „За мен беше много голяма емоция някой да обърне внимание на спортните ми успехи и да ги събере в книга. Това бе голяма награда – моите спомени да бъдат увековечени, защото всички, които сте тук знаете какво е да се занимаваш със спорт. Благодаря на всички, които дадоха от себе си, за да я има поредицата „Шампионите разказват“ – сподели Диков. – „Като председател на комисията по спорт и младежки дейности виждам, че всяка една инвестиция в тази насока си заслужава – за да има нови живи спомени и успехи“ – подчерта той.

Поздрав към всички, уважили премиерата на книгата, отправиха и олимпийският, световен и двукратен европейски шампион в параатлетиката на гюле и диск Иванка Колева, Гошо Гинчев, станал едва 22-годишен капитан на "Берое" и други.

За пътя на създаването на третото издание на книгата говориха и част от неговите автори. Гости на премиерата бяха още зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, общински съветници, десетки именити старозагорски спортисти, както и голяма част от героите на книгата.

IMG 4504

IMG 4523

www.infoz.bg  www.infoz.bg