Изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ инж. Андон Андонов – отличен в Деня на народните будители

Изпълнителният директор на Изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ инж. Андон Андонов – отличен в Деня на народните будителиполучи дарителска грамота Будител на Стара Загора за Деня на народните будители по време на тържествено честване в Културен център „Стара Загора“ на 31 октомври 2019 г. Отличието връчи председателят на Съюза на учените в Стара Загора доц. д-р Васил Хаджиилев.

инж. Андон Андонов

На 110-ата годишнина от отбелязването на Деня на народните будители „Мини Марица-изток“ получи признание и благодарност за спомоществувателството и съхранението духа на Стара Загора. „За нас е чест и отговорност партньорството със Съюза на учените в Стара Загора и подкрепата за институциите, работещи за да я има духовната енергия. Ще продължим да работим и занапред и да обогатяваме съвместните инициативи, защото „Мини Марица-изток“ ЕАД е енергийна независимост и национална сигурност.“ – обобщи при приемането на грамотата Андон Андонов.

На тържествената церемония в Културен център „Стара Загора“ бяха връчени отличието „Анастасия Тошева“ на Община Стара Загора, наградите на Регионално управление на образованието  и наградата „Будител на Стара Загора“ на Съюза на учените. В залата се събраха хората на духа, учители, дейци на културата и науката.

С Наградата „Будител на Стара Загора“, учредена от Съюза на учените са удостоени Райчо Гънчев, основател на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“ и проф. Илия Димитров Ласкар от Аграрен факултет на Тракийски университет – Стара Загора. Всепризнат патрон на българското будителство е свети Иван Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете. Почитани са и много други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет.

www.infoz.bg  www.infoz.bg