От Реформаторския блок искат свиване на бюджетните разходи

Има опасения, че три министерства имат проблеми да спазят рамката на бюджета си за 2015 г. За тях е много вероятно да се наложи актуализация на държавния бюджет, за да бъдат покрити натрупани дефицити, заяви Димитър Танев – заместник-председател на бюджетната комисия в парламента и народен представител от Реформаторския блок.

Депутатът, който е избран от Стара Загора, уточни, че към момента Министерството на вътрешните работи има дефицит от 80 млн. лева, Министерството на отбраната е с преразход от 60 млн. лева, а Министерството на правосъдието – с 12,5 млн. лева. Тези данни са предоставени след анализ от Министерството на финансите. Нужно е отново да се помисли за идеята за намаляване на разходите с 10% във всяко едно министерство и най-вече от тези, които имат проблем с бюджетите си, каза  Димитър Танев на пресконференция в Стара Загора. Той поиска и публичност за всички разходи на държавните дружества, които работят в сферата на енергетиката. Обществото има право да знае и подробностите по договорите за купуване на електрическата енергия, каза депутатът. Той не е убеден, че са взети всички мерки за намаляване на дефицита и на държавните разходи в енергетиката – мерки, които са нужни за да има справедливи цени на тока в България.

dimitar tanevДимитър Танев изнесе и данни за разходите на държавата за така наречените инвалидни пенсии. През последните години общият разход за тях е нараснал няколко пъти и е достигнал сумата от 1,6 млрд лева. Това е вече 20% от всички разходи за пенсии. Проблемът е и в това, че пенсиите на хората с увреждания се покриват и от данъците на всички работещи, а не само от социалните фондове. Танев подсказа, че зад практиката, по която се определят тези пенсии има източване на бюджета и е нужна спешна програма за оптимизация.  

Заместник-председателят на Движение България на гражданите Найден Зеленогорски заяви категорично, че депутатите от Реформаторския блок няма да подкрепят в Народното събрание кандидатурите на предложените двама подуправители на БНБ, които и до сега бяха в управлението на банката. Калин Христов и Димитър Костов носят персонална отговорност за това, че са проспали източването на 5 млрд лева от финансовата система на България. Зеленогорски призова новият управител на Българската народна банка Димитър Радев да направи нови различни предложения за свои заместници.

Политическото ръководство на Движение България на гражданите, заедно с лидера си Меглена Кунева, която е и вицепремиер по европейските политики, проведе в Стара Загора в обучение на представители на регионалните структури и щабове за областите Стара Загора, Бургас, Сливен, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.

Димитър Танев уточни, че Реформаторският блок трябва да издигне своя самостоятелна кандидатура за кмет на Стара Загора на предстоящите през есента местни избори. Все още обаче няма подходяща личност. Решение по този въпрос ще бъде взето до края на юли 2015 г., уточни народният представител.

infoz autor Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема