Служителите на Изпълнителната агенция за борба с градушките започнаха символичен протест

Тридневен символичен протест, организиран от КНСБ, започнаха служителите в Изпълнителната агенция за борба с градушките в цялата страна. Сред основните причини са крайно ниските заплати и мизерните условия, при които работят хората. Изискуемият минимум да функционира тази изключително важна система е да се обслужва от 758 души, колкото реално са те...

Но щатното разписание е за 593-ма, след поредища от съкращения през изминалите години.

За толкова хора са заложени заплати и осигуровки. Над 75% от персонала получават минимална работна заплата, а ракетострелците - под 300 лева на месец нетно възнаграждение.

raketna lpshtadka poligon hrishteni 03В България има 200 ракетни площадки за борба с градушките, 25 от тях са на подчинение на Регионална дирекция за борба с градушките в Стара Загора. Командните пунктове са 9 за страната. В региона на Стара Загора командният пунк се намира в село Петрово.

"Нашето основно искане е да се сезират съответните институции, отговорни за решаването на проблема, и да ни бъде регламентирано законно в устройствения правилник необходимата ни щатна бройка. Увеличението на заплатите трябва да бъде минимум 20 - 30%, което е незначително. Възнаграждението на ракетострелците трябва да стане поне 500 лева. Междувременно чакаме да бъдат внесени промени в устройствения правилник и септември месец излизаме на ефективен протест" - заяви Надежда Такева, председател на КНСБ в Регионална дирекция за борба с градушките в Стара Загора.

Служителите, работещи на ракетните площадки, пътуват до тях с личен транспорт за собствена сметка. Площадките са отдалечени на километри от населени места и труднодостъпни по черен път. Работните места за дежурствата са фургони, без ток и вода.

"Вземам 280 - 300 лева заплата. От нея приспадам бензина, който плащам от джоба си, за да дойда на работа с личен транспорт. 10 дежурства в месеца по 14 километра - прави 140 км. Направете си сметка колко пари още давам от заплатата си" - каза Добрин Острев, ракетострелец на площадката край село Хрищени, община Стара Загора.

Често лични средства хората дават, за да подобрят елементарно условията, при които работят. Ако близо има каптаж, събират средства за маркуч, за да доведат вода до площадката, защото всичко е затревено и създава опасност от пожари. Купуват си и боя, за да маркират трасето до ракетната установка, за да има вечер по-добра видимост.

Да не говорим за наличие на животинки от всякакъв род, змиите са ни най-малкият проблем, коментира още Добрин Острев.

Агенцията е обезпечена с необходимите ракети за борба с градушките и служителите денонощно са на пост, за да не допуснат щети в градовете и върху селскостопанската реколта, но ракетите се управляват от хора, които искат минимално увеличение на заплатите си, за да оцеляват.

raketna lpshtadka poligon hrishteni 01

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема