Трябва стратегически инвеститор за Стара Загора

Емил Караниколов: Трябва стратегически инвеститор за Стара Загора, защото регионът ще бъде засегнат от „Зелената сделка“

Трябва да се търси стратегически инвеститор за Стара Загора, защото регионът ще бъде засегнат от „Зелената сделка“ на Европейския съюз. Това заяви в Стара Загора министърът на икономиката Емил Караниколов, който участва във форум на тема „Заедно срещу кризата в Стара Загора, който е част от националната кампания на в. „Стандарт“.

Високите екологични изисквания, които Европейската комисия иска да въведе, са на дневен ред и това свива хоризонта пред съществуването на въглищните централи в този им вид.

„Трябва да се търси вариант за преквалификация на хората, които ще останат без работа и в Стара Загора да се привлекат производства с висока добавена стойност, в които заетите да получават високо възнаграждение“ – коментира Емил Караниколов. В тази връзка той обясни, че градът има предимство, че разполага с терена на бившето летище, който може да се превърне в голяма индустриална зона. „Летището отдавна не съществува нито като дейност, нито по документи, защото лицензът му е отнет през 2007 г. Освен това към него няма никакъв инвеститорски интерес, защото Стара Загора се намира между Пловдив и Бургас – градове, които разполагат с летища. Как ще се използва площта, която има потенциал да привлече голям инвеститор и съпътстващи производства, може да реши Общинският съвет. Ако изберете варианта индустриална зона, аз съм оптимист, защото сериозните компании търсят големи терени. В България само Стара Загора и Бургас разполагат с такива“ – добави министърът на икономиката. Той уточни, че за да бъдат възобновено предназначението на летището ще бъдат необходими между 35 и 70 млн. лева. Но проблемът е, че няма идея как този инвестиция може да се възвърне и затова няма и интереси.

На необходимостта от трансформиране на въглищната енергетика към друг тип икономика акцентира и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. „На Стара Загора трябва да са даде перспектива днес, за да сме подготвени за утре, каза той и потвърди, че към летището няма никакъв инвеститорски интерес.

Инфраструктурата на Индустриална зона „Загоре“ е изградена на 99% и зоната скоро ще бъда открита. Очакваме до кая на годината всички парцели в нея да бъдат закупени – заявиха от ръководството на зоната.

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов съобщи, че Стара Загора през последните години е на водещо място в България по брутен вътрешен продукт на човек спрямо населението. И това се дължи на сектора на енергетиката. Ако искаме да запазим това и да се нареждаме в икономическо отношение непосредствено след София, трябва да се развиваме успешно, като намерим нова сфера и посока, в която да вървим през следващите години“, категоричен е Христов.
Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова информира, че мярката 60/40 може да бъде продължена до края на годината, но няма как да е се намали делът, който плаща работодателят. 400 фирми в Стара Загора са се възползвали от подкрепата на държавата.

Форумът завърши с награждаване на старозагорците, които са помогнали най-много в борбата срещу коронавируса. Сред тях са офталмологът доц. д-р Димитър Джелебов, фирмите „Аякс“, „Армира“, „Алианс- ДН“ и „Ел контрол“, петролна компания „Зара“, екипите на Община Стара Загора, които бяха на разположение на възрастните, самотни и трудноподвижни хора през цялото време на извънредното положение, пекарни „Петраки“, „Вистеон България“, СНЦ „Брат за брата“.

Отличени бяха още Държавна опера - Стара Загора, Държавен куклен театър, Драматичен театър „Гео Милев“, Регионален исторически музей - Стара Загора и Къща-музей „Гео Милев“.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема