Блокадата край Стара Загора може да бъде преодоляна с официално искане за регламентиран протест

Блокадата край Стара Загора може да бъде преодоляна с официално искане за регламентиран протест

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се срещна в понеделник на обяд с протестиращи хора, които блокират от петък южния вход на града и връзката с автомагистрала „Тракия“. Те бяха спрени от полиция там след края на разрешено от Общината автошествие, което премина през града.

Част от протестиращите обявиха след това гражданско неподчинение, като заявиха, че ще блокират движението по автомагистрала „Тракия“. Това наложи полицията да спре движението по отсечка от пътя Стара Загора – Хасково и да не допусне протестиращите да продължат към пътния възел на магистралата. Те обаче останаха на пътя, а част от тях заявиха, че се отказват от блокада на магистралата и искат само да преминат бавно по детелината на пътния възел. Мотивираха желанието си като символ на техния протест с искане на оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Кметът Живко Тодоров обясни, че подобна форма на протест не е заявявана в Общината. Той предложи на протестиращите да направят искането по официалния начин, с писмо, в което да обяснят къде и какви протестни действия планират. Кметът се ангажира искането да бъде разгледано веднага след постъпването му и обясни, че ще запознае институциите с исканата форма на протест и ако бъде разрешено, ще се направи нужната организация, която да предотврати потенциални инциденти. По закон протестни действия се заявяват с предизвестие от 24 часа. Протестиращи потвърдиха, че ще направят официалното искане.

„Аз се опитвам да реша проблема на хората, които искат да влязат и да излязат от града. И моята цел е да съдействам въпросът да получи решение, като се ангажират и другите институции. Говоря с вас в качеството си на кмет и не се опитвам да решавам политически въпрос“ – заяви Живко Тодоров. Хората тук имат право на протест, но от него не бива да страдат техните съграждани, коментира кметът. 

В обедните часове в понеделник, при срещата си с кмета на Стара Загора, протестиращите в района на бившето летище бяха около 20 души, някои от тях – с малки деца. Не им липсва вода, плодове и суха храна, но на шосето няма условия за спазване на хигиена. Пътят към автомагистрала „Тракия“ се охранява от полиция и жандармерия, като униформените служители стоят прави на платното и се сменят на периоди от около един час. Пропускат се автомобили със специално предназначение, автобусите от градския транспорт и други, за които полицаите решават, че има основателна причина, като те преминават в една лента, която е свободна от палатки и други предмети на хората, обявили гражданско неподчинение.  

protest sz

www.infoz.bg  Илко Груев | www.infoz.bg 

На подобна тема