Хиляди посетители се очакват на Богородична стъпка на 15 август

Хиляди посетители се очакват на Богородична стъпка на 15 август

На 15 август Българската православна църква празнува Успение Богородично (голяма Богородица). По традиция на тази дата всяка година хиляди миряни посещават местността Богородична стъпка край Старозагорските бани, за да се помолят за здраве.

Ще бъде отворен параклисът на скалата, който е построен с волята и ръцете на вече покойния дядо Нейчо от Старозагорските бани и с помощта на дарители.

Молебен за здраве и благополучие ще отслужи отец Йордан в 19 часа на 15 август 2015 г. в храма на "Мини Марица-изток" ЕАД в Старозагорските бани, съобщи кметският наместник Станчо Станчев.

Богородична стъпкаМестността Богородична стъпка се счита за свято място и хората вярват, че като го посетят, ще се излекуват от болести. Тук в древността най-вероятно се е намирало езическо светилище, в което са се извършвали жертвоприношения.

В скалата в местността има вдлъбнатина, наподобяваща човешка стъпка, която и в най-горещите летни дни е пълна с вода. Според легенда, предавана през вековете, край скалата са минали римляни, които измъчвали християнин. Той мъжествено издържал на мъките и униженията. На небето блеснала гръмотевица и се явила Света Богородица. Трогната от вярата му, тя се спуснала с младенеца на ръце и стъпила върху скалата. В коритото, което се образувало, тя изкъпала малкия Исус.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема