Задържаха трима иманяри

Задържаха трима иманяри

Множество монети, оръжие, културно-исторически ценности и металдетектори са открити при операция на служители от Главната дирекция „Национална полиция“ и Областната дирекция на МВР - Стара Загора. Действията са проведени на 11 ноември на територията на община Казанлък, под надзора на Окръжната прокуратура. В дома на 55-годишен жител на Казанлък са намерени 3 металдетектора, йонен детектанализатор и множество монети от тракийската, римската и византийската епохи.

От друг адрес в града, собственост на 68-годишен мъж, са иззети още 7 саморъчно изработени металдетектора, 3 старинни монети от тракийската епоха и мобилен телефон с 2 сим карти, свързани с извършваната незаконна дейност. Още един металдетектор, средновековна монета, острие от средновековно оръжие и керамичен съд от тракийската епоха са открити и при претърсване на дома на 61-годишен жител на Шейново.

По случая са образувани три досъдебни производства по чл. 278 , ал. 6 от НК и чл. 277а, ал. 7 от Наказателния кодекс за незаконно проучване на местности, регистрирани като паметници на културата, чрез използване на специални технически средства, държане на монети и предмети, представляващи културно-историческа ценност. По досъдебните производства предстои да бъде назначена експертиза и на иззетото количество предмети. Работата по доказването на цялостната престъпна дейност на тримата задържани продължава под ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

moneti

prasteni

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема