10 хиляди фиданки ще бъдат залесени в местността Магарешка поляна край Стара Загора

▶ 10 хиляди фиданки ще бъдат залесени в местността Магарешка поляна край Стара Загора

10 000 фиданки ще бъдат залесени в местността Магарешка поляна край старозагорския квартал „Дъбрава“. Събитието ще се проведе на 5 декември от 10:00 часа под надслов „Зелената инициатива 2020“. Организатори за втора поредна година са Община Стара Загора, Държавно горско стопанство – Стара Загора и Регионална дирекция по горите – Стара Загора.

Идеята на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров е, градът ни да се превърне в най – зеления в България, като за целта, всяка година, хиляди дръвчета да бъдат засаждани в обезлесените от пожари и незаконна сеч, покрайнини.

zelena initsiativa

380 декара са предвидените площи за залесяване от Държавно горско стопанство – Стара Загора за тази година. С доброволната помощ на старозагорци, на 5 декември, ще бъдат залесени 20 дка от определените терени, а горският фонд ще бъде допълнен с 10 000 фиданки от цер. Церът е широколистно дърво със силно развита коренова система, която прониква дълбоко в земята. Този вид е сравнително непретенциозен към условията на средата, като издържа и на високи, и на ниски температури. Почвата вече е обработена и подготвена за екоинициативата. Важно условие за закрепването на младите дръвчета е правилното им засаждане. Технологията ще бъде обяснявана на място от специалистите от Държавно горско стопанство и Регионалната дирекция на горите – Стара Загора. Те са заснели и кратко видео, в което се показва правилното засаждане на фиданките. То ще бъде разпространено в електронните медии и социалните мрежи.

Община Стара Загора кани жителите и гостите на града да се включат в „Зелената инициатива 2020“ при спазване на всички противоепидемични мерки. До отворите за засаждане ще бъдат допускани до двама души или членове на едно семейство. Заради усложнената здравна обстановка не се предвижда организиран транспорт до местността.

През 2019 г. хиляди старозагорци се обединиха около идеята за нова гора около Стара Загора и засадиха 10 000 фиданки от дъб.

zelena initsiativa 02 

www.infoz.bg  www.infoz.bg