Болница „Тракия“ извършва надежден кръвен тест, констатиращ преболедували

Болница „Тракия“ извършва надежден кръвен тест, констатиращ преболедували Covid-19

От първите дни на декември 2020 г. клиничните лаборатории към Многопрофилна болница „Тракия“ и Медицински център „Трета поликлиника“ в Стара Загора вече извършват изследване с новите кръвни тестове за антитела със 100% чувствителност, известни под името ROCHE COBAS® Anti-SARS-CoV-2 (IgM + IgG).

Aparat Kalprotektin D r Mariela Ruseva

Този вид кръвни тестове откриват специфични антитела конкретно срещу SARS-CoV-2 (Covid-19), без кръстосана реактивност към други подобни коронавируси. Чувствителността им е 100% (14 дни след PCR потвърждение или поява на клинични симптоми), а специфичността към антителата на SARS-CoV-2 – 99,81%. Това означава, че няма възможност за фалшиво отрицателен резултат две седмици след началото на заболяването. Те доказват обективно количествено наличието на антитела и дават възможност да се проследи имунния статус на пациента на всеки 14 – 28 дни, информира д-р Мариела Русева, началник клинична лаборатория към МБАЛ „Тракия“ и МЦ „Трета поликлиника“.

Все повече хора си задават въпроси: дали са носители на антитела срещу Covid-19; не се чувствах добре преди време, бях контактен с хора боледуващи от Covid-19; бях ли безсимтомен вирусоносител; подходящ пациент ли съм за донорство на плазма?

Отговори на тези въпроси можем да получим след като си направим именно това изследване. ROCHE COBAS® Anti-SARS-CoV-2 (IgM + IgG) не е бърз тест, а резултатът от изследването е готов в рамките на няколко часа за деня.

Обикновено след 7 – 10 ден от заразяването (вирусоносителството) се покачват Anti-SARS-CoV-2 IgM антителата (IgM – ранна фаза ). Между 10 – 14 и 21 ден от заразяването се покачват Anti-SARS-CoV-2 IgM + IgG антитела. След 21 ден се наблюдава нарастване на Anti-SARS-CoV-2 IgG антитела, (IgG късна фаза) като те остават индивидуално повишени. Тези антитела показват, че човек се е срещнал с вируса и остават високи продължително време, като пазят от повторно заразяване с вируса. Затова този тест е един от начините, по който може да се установи и нуждата от ваксиниране!

Високата специфичност е ключова, за да се определи надеждно дали човек е бил изложен на вируса и дали е развил антитела. Тестовете са подходящи при масов скрининг с висока надеждност за оценка на разпространението на вируса.

Тестовете са напълно автоматизирани с апаратът ROCHE COBAS E411®, който дава възможност на лабораторията за анализ до 150 проби за час. Инвитро имунотестът използва електрохемилуминесцентен метод за откриване на антителата и определяне на имунната реакция на организма към SARS-CoV-2 в човешки серум или плазма.

ROCHE COBAS® Anti-SARS-CoV-2 е първият серологичен тест срещу SARS-CoV2 признат във Великобритания и сертифициран с Европейска CE маркировка.

Цената на изследването с теста ROCHE COBAS ® Anti-SARS-CoV-2 е 30 лева в клиничните лаборатории на Болница „Тракия“ и Медицински център „Трета поликлиника“, които работят без почивен ден. Не е нужно да се запазва час, уточняват от болницата. При вземането на пробата получавате потребителско име и парола, с които можете да научите резултата от теста онлайн няколко часа по-късно.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема