Красимир Вълчев, ГЕРБ: Работим за осигуряване на необходимото финансиране в сферата на образованието

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС в Стара Загора: Учителят е най-важният фактор за добро образование

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който е водач на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ – СДС в област Стара Загора проведе среща с учители и представители на образователната система в областния град.

„Образованието е в основата на просперитета ни като държава и общество, а учителят е най-важният фактор за качеството на обучението. През последните четири години направихме учителската професия атрактивна и възвърнахме интереса към нея, защото младите хора търсят по-високи доходи. Предизвикателството пред нас е да направим устойчив този тренд“ – подчерта Красимир Вълчев. Днес, в края на мандата заплатите на учителите са двойни в сравнение с 2017 г. Близо половината от училищата и детските градини са изцяло реновирани, а 80% от тях са с обновен външен вид.

„През следващите четири години сред акцентите ни ще бъдат дворовете в учебните заведения, като целта ни е да изградим в тях поне по едно спортно игрище, както и площадки за безопасност на движението. Ще инвестираме и в достъпна среда“ – каза Красимир Вълчев. Той допълни, че е реалистично да се мисли за освобождаване на родителите от такси за детските градини. Това е процес, върху който ще работим активно, подчерта министърът на образованието.

„По отношение на електронизацията и облачната инфраструктура сме напред в сравнение с други сфери. Предстои да бъдат разпределени 80 000 компютъра, които да достигнат до всяко училище, до всеки учител“ – увери присъстващите Вълчев.

Проблем остава разширението на съществуващите бази, за да могат всички училища да преминат на едносменен режим, а в детските градини да има места за всички деца. Заложени са и средства за ученически общежития.

Почти всички училища и детски градини в община Стара Загора са реновирани. Предстои обновяване на училищна инфраструктура за още 10 млн. лв., както и изграждане на нова детска градина в центъра на града.

„Стара Загора има нужда от нови учебни корпуси, но за съжаление не всеки двор на училище позволява това. Въпреки това правим всичко възможно да решим проблемите“ – увери министърът на образованието.

„Имаме най-успешния министър на образованието след демократичните промени. Добър диалог, чуваемост, енергия и визия, са нещата, които го отличават. Никога не сме имали такъв ръст на заплатите, като днес учителите получават с 25% над сумата на средното за страната заплащане. Повишава се авторитетът на учителя, което е положителна тенденция“ – подчертаха от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

„В пандемията показахме на българското общество, че сме единни. Преминахме за един ден към онлайн обучение. Но днес знаем, че никое електронно обучение не може да замени учителя“, категоричен е Красимир Вълчев.

От структурата на Синдикат на българските учители към КНСБ в Стара Загора връчиха благодарствена декларация на министъра в подкрепа на кандидатурата му за народен представител, с която изразяват увереността си, че ще се продължи добрата политика в сферата на образованието.


Красимир Вълчев, ГЕРБ: Оптимист съм за бързото възстановяване на икономиката

„Инженерните специалисти са от ключова важност за икономиката. През тази година увеличихме приема и прилагаме различни стимули, за да привличаме все повече млади хора да се обучават в тези направления, още повече, че през последните 10 години електрониката, електротехниката и мехатрониката са отраслите, които се развиват много динамично, имат експортна ориентация и бележат сериозен ръст“ – заяви водачът на листата с кандидати за народни представители от ГЕРБ – СДС в област Стара Загора Красимир Вълчев по време на срещи в структуроопределящи предприятия в Казанлък.

От ръководството на фирма, която заема значителен дял от световния пазар на хидравлични мотори съобщиха, че дружеството има рекордни нива на производителност. В него работят 1200 души и ще бъдат назначени още 150 души. Компанията е сред възползвалите се от мярката 60:40, която правителството осигури в подкрепа на бизнеса в условията на пандемия, за да се запазят работните места.

„Всичко, което виждам при посещенията си в местните фирми е забележително. В сравнение с други страни при нас няма дисбаланси нито в търсенето, нито в предлагането и това ме прави оптимист за бързото възстановяване на икономиката“ – отбеляза Красимир Вълчев.

Той разгледа производството на дружество, специализирано в производството на монолитни твърдосплавни инструменти в Казанлък, където коментира, че назад в годините професионалното образование е загубило своята привлекателност, но с последователни и добре обмислени политики интересът към него се възстановява. Успешен пример в тази посока е дуалното обучение, което намира отлични партньори сред ръководителите на предприятия в област Стара Загора.

Водачът на листата Красимир Вълчев и кандидатите за народни представители Илиана Жекова, Роман Желев и Мария Гинева посетиха още Техническия колеж в Казанлък, който е филиал на Технически университет – София, както и Детската академия за развитие на таланти в село Розово, община Казанлък.

 

 

 

 

glasove

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Платена публикация)

На подобна тема