Социалистите в Братя Даскалови се разцепиха, издигат независим кандидат за кмет

Инициативен комитет издигна независимата кандидатура за кмет на Братя Даскалови на 33-годишния Сава Савов. Инициативният комитет е съставен от членове на БСП в общината, несъгласни с решенията на общинската конференция.

„Делегатите на заседанието подкрепиха кандидат, който не отговаря на политическите изисквания и на механизма за издигане на кметове и общински съветници. Председателят на БСП в Братя Даскалови Ваня Стоева свика конференция в противовес на уставните правила” - обясниха представителите на левицата в Инициативния комитет.

StoevКакто www.infoz.bg вече съобщи, БСП издигна на 15 август 2015 г. Михаил Стоев за кандидат за кмет на Братя Даскалови. Той е ръководител на групата на общинските съветници на левицата в местния парламент.

Според Веселин Калчев, председател на Инициативния комитет, за хората е необяснимо поведението на „гласувания” кандидат. „Той е работил против политиката на БСП и е изключван от редиците й, зад гърба си има две неуспешни участия в кметски избори и до вчера въпросният кандидат е бил част от кметското статукво в Братя Даскалови. Той не може да ни представлява" - възмущават се социалистите, създали Инициативния комитет.

"Сава Савов е млад и енергичен, той познава в детайли проблемите на хората и им е предложил решения, които са се харесали в общинската партийна организация" - каза д-р Петър Петров, член на общинския съвет на социалистите.

Сава Савов е на 33 години. Завършил е Тракийския университет, специалност „Агрономство”. 12 години е служител на МВР. Семеен е, има дъщеря и син.

infoz autor www.infoz.bg

Светът

Над 73% е подкрепата на предложените в Русия конституционни реформи, показват междинни резултати от обработени 27% от избирателните секции. Руснаците гласуваха на референдум за промени на 22 члена в Конституцията на Руската федерация. Една от важните поправки дава на президента Владимир Путин възможност да управлява страната до 2036 г.

* * *
Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) се отказва от плановете да построи нов завод в Турция. Решението е взето след срива в световното търсене на автомобили, причинено от коронавирусната криза, посочва компанията

* * *
Полицията в китайския специален административен район Хонконг съобщи, че е арестувала най-малко 180 души, като 7 са задържани по силата на новия китайски закон за националната сигурност. Арестите са извършени, след като хиляди жители на бившата британска колония пренебрегнаха забраната и се събраха на демонстрация срещу закон в сферата на сигурността. Властите в Китай предупредиха, че призивите за отцепване ще бъдат наказвани

* * *
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо прикани Турция да не превръща в джамия бившата базилика „Света София“ в Истанбул, която сега е музей. В древната базилика от 6-и век са коронясвани византийските императори, но е станала джамия през 15-и век след превземането на Константинопол от турците през 1453 г.

Най-четеното от последните дни